Acasă Reţete Mâncăruri Gulas de vita
Gulas de vita Imprimare Email
Scris de Gabriela Man   

Un preparat traditionala din Ardeal, o minunatie.Eu am invatatalt

sa-l fac in cei 17 ani cat am stat la Cluj Napoca si il prepar i

ntotdeauna cu drag, imi aminteste de Clujul meu drag.

sa va rezervati cam 3 ore...atat dureaza sa faceti un gulas bun,

aromat, trebuie sa-l preparati la foc mic, ideal ar fi in ceaun,

afara, la foc de lemne.

Ingrediente pentru 4 portii:

600-700 g carne de vita (pulpa)

600 g cartofi mov

2 ardei kapia sau gogosari ( mai micuti)

2 cepe medii

300 ml bulion de rosii de casa sau 2 rosii coapte mari

1 lingura seminte de chimen intregi sau macinate

1 lingurita boia dulce

1 ardei iute micut, poate sa fie si uscat

ulei de rapita (puteti sa-l combinati cu 1 lingura mare de untura de porc, de casa)

sare dupa gust

piper proaspat macinat

foi de dafin

1 lingurita fructoza

Pentru galustele de faina:

1 ou

3 linguri premix pentru patiserie "Dr Man"

1 lingurita ulei de rapita

 

Taiati carnea cubulete mai micute, cam de marimea 1,5 cmx 1,5 cm. Taiati ardeii cubulete. Tocati ceapa. Curatati cartofii si taiati-i cubulete micute, un pic mai mici decat carnea. Opariti rosiile, cojiti pielita lor si taiati-le cubulete mici (daca folositi rosii).

Puneti carnea la prajit in ulei. Dupa ce se evapora zeama lasata de carne, adaugati ceapa si putina sare, apoi lasati iar sa scada la foc mic, inabusit. Cand a scazut iar, adaugati apa, circa 1 litru de apa si lasati sa fiarba inabusit la foc mic. Lasati sa fiarba circa o ora , apoi adaugati ardeiul iute si ardeii kapia, mai adaugati apa (daca este necesar, semintele de chimen, boiaua si lasati sa mai fiarba 20 minute.

Adaugati acum cartofii, bulionul de casa sau rosiile, o lingurita fructoza, mai completati cu apa daca este nevoie (acum puteti folosi apa fierbinte, oricum carnea a apucat sa-si lase gustul in sosul mancarii). Acum adaugati si frunzele de dafin.

Faceti galustele: frecati oul intreg cu uleiul, adaugati premixul treptat , pana va iese un aluat moale, cam ca cel de frecatei. Puneti apa la fiert, cand clocoteste adaugati sare, apoi luati cate putin cu lingurita din aluat (cam d emarimea unei migdale, chiar putin), si cu degetul ajutati sa goliti din lingurita in apa care clocoteste. Fierbeti cam in 3 transe, nu aglomerati prea mult apa in care le fierbeti, le fierbeti cam 2-3 minute, oricum vor mai fierbe si in gulas. Inmuiati din cand in cand lingurita in apa care fierbe, ca sa puteti sa lucrati mai usor.

Adaugati galustile in mancare, mai lasati 20-30 minute. Dregeti de sare, adaugati piper proaspat macinat si mai lasati 2 minute.

Pofta buna!

 
Copyright © 2024 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions