Shaorma de pui |
Scris de Gabriela Man |
Ma bucur ca am reusit sa obtin aceasta reteta, deoarece pot acum sa va conving ca shoarma facuta in casa poate fi la fel de gustoasa, poate chiar mai gustoasa, decat shaorma cumparata de la fast food. Evident e mult mai sanatoasa. Iar reteta aceasta, deoarece folosim faina speciala "Dr Man", este perfecta atat pentru diabetici, cat si pentru persoane cu exces ponderal. O veti putea consuma fara teama ca veti depune colacei :) Reteta este preluata de pe Jamila Cuisine, de aici. Va sugerez sa intrati ca sa vedeti video-ul demonstrativ, unde vi se explica foarte frumos pasii de executare a retetei. Ce avem nevoie la o shaorma: lipii speciale, carne preparata cu mirodeniile specifice, sosuri si legumele pe care dorim sa le folosim.
Lipiile, preparare (video demonstrativ aici):
500 g premix pentru patiserie "Dr Man" 100 g unt la temperatura camerei 420-440 ml apa fierbinte (!) 1 p[lic praf de copt 1-1,5 lingurita sare Se amesteca faina cu sarea si cu praful de copt, se adauga untul si apa fierbinte si se framanta circa 5-6 minute cu paletele pentru aluat ale mixerului (sau cu mana ). Se lasa apoi sa se odihneasca circa 1 ora (in reteta spune 30 minute, eu am observat ca intind aluatul mai usor daca il las la odihna o ora). Se rup bucatele de aluat de marimea unei mandarine, se intind in foaie foarte subtire (ca de taitei) si se coc la foc mic-mediu, in tigaie antiaderenta, fara ulei.
Prepararea pieptului de pui: 700 g piept de pui zeama de la o juamatate de lamaie 2-3 linguri ulei de masline sau ulei de rapita 1 lingurita boia de ardei dulce 1 lingurita pudra de usturoi putina curcuma 1 lingurita curry 1 lingurita condimente pentru shaorma sare dupa gust Taiati pieptul de pui feliute (vedeti in video cam ce dimensiuni), amestecati-l cu toate ingredientele si lasati-l la marinat minim o ora (preferabil peste noapte...). Apoi il prajiti circa 10-15 minute, in tigaie antiaderenta, la foc mediu, cu 1-2 linguri ulei rapita. Sosuri: - maioneza cu usturoi: maioneza de casa cu putina smantana fermentata si putin usturoi zdrobit - maioneza picanta: maioneza de casa cu 1 lingurita pasta de ardei iute (harissa), 1 lingurita boia dulce, smanatan fermentata (dupa gust) Eu am facut ambele sosuri: am facut o maioneza de casa din 2 galbenusuri si apoi am dat-o pe din doua.
Legumele de asamblat shaorma: - salata verde - rosii - castraveciori murati - varza tocata fin si framanatat inainte cu putina sare (se inmoaie si isi lasa din zeama) - ceapa uscata taiata julien Asamblare: intindeti sosul ales pe o lipie; puneti pe mijlocul lipiei un rand de bucatele pui, peste ele 2-3 felii de rosii, apoi 3-4 feliute castraveciori murati; puneti varza si cateva fire de ceapa julien; impachetati, inveliti baza cu folie aluminiu si serviti.
Pofta buna!
|