Gâsca umplută cu caise uscate |
Scris de Gabriela Man |
(reţetă adaptată din „Secretele bucătăriei”, numărul din decembrie 2008) Se spală gâsca pe dinăuntru şi pe dinafară, se şterge bine; se sărează şi se piperează. Se taie cuburi pâinea şi caisele. Se toarnă laptele fierbinte peste pâinea tăiată cuburi. Se toacă ficatul cuburi. Se căleşte puţin varza creaţă. Apoi se amestecă: pâinea, caisele, ficatul şi varză creată şi se adăugă cele 2 ouă. Se potriveşte de sare şi piper. Se umple gâsca cu această compoziţie, se prinde deschizătura burţii cu scobitori. Legaţi şi pulpele între ele cu o sfoară (ca să aibă friptura o formă mai compactă), puneţi păsarea într-o tavă cu 100-150 ml supă şi daţi la cuptor. Coaceţi gâsca la cuptor timp de cca. 3 ore, primele 2 ore e bine să fie acoperită cu folie alimentară. Din când în când completaţi tava cu supă sau apă caldă (dacă se evaporă prea tare, pentru a nu arde friptura). În ultima oră de coacere scoateţi folia şi periodic ungeţi gâsca cu zeamă de friptură din tavă. Puneţi gâsca friptă pe un platou, tăiaţi sfoară cu care aţi legat pulpele. Degresaţi zeama din tavă, adăugaţi 200 ml supă sau apă caldă şi vinul. Fierbeţi până sosul scade la jumătate. Îl veţi servi la masă în sosieră alături de friptură. |