Scris de Gabriela Man
|
3 ouă mari
150 ml lapte (din 75 ml smântână dulce 15% îndoită cu 75 ml apă) 140 g fructoză 500 g frişcă 6,5 foi gelatină esenţă de vanilie puţină sare (orice cremă trebuie puţin sărată pentru accentuarea aromelor)
* Înmuiaţi gelatina în lapte (într-un castron de 3 l de inox). Lăsaţi cam 40 – 50 minute până ce gelatina absoarbe laptele. * Bateţi albuşurile spumă, adăugaţi toată fructoza şi bateţi spuma tare. * Bateţi frişca şi o lăsaţi deoparte. * Adăugaţi peste gelatină albuşurile şi gălbenuşurile, amestecând cu telul pară. Puneţi pe bain-marine şi bateţi continuu cu telul până ce crema capătă consistenţa unei smântâni groase şi spumoase (6-7 minute). Apa nu trebuie să clocotească şi insistaţi cu telul pe fundul castronului ca să nu vi se brânzească compoziţia. * Puneţi apoi castronul în apă rece şi amestecaţi continuu cu telul ca să răciţi uniform compoziţia; răciţi până la temperatura degetului. * Puneţi 3–4 linguri frişcă bătută în compoziţia cu gelatină, amestecaţi uşor cu telul. Apoi răsturnaţi şi restul de frişcă, amestecând uşor. Frişca nu trebuie să fie prea rece, între cele 2 compoziţii nu trebuie să fie diferenţe mari de temperatură (altfel se brânzeşte gelatina). * Puneţi esenţa de vanilie şi orice bucăţi de fructe doriţi.
Important: dacă vreţi să adăugaţi kiwi crud, acesta trebuie tăiat cuburi şi opărit înainte de a-l adăuga în compoziţie (altfel împiedică legarea gelatinei).
|