Acasă Reţete Deserturi Crema de zahar ars - reteta Chef Jean Pierre
Crema de zahar ars - reteta Chef Jean Pierre Imprimare Email
Scris de DrMan   

O crema caramel ca la carte trebuie sa fie catifelata si fara bule de aer prin interior - asa spune Chef Jean Pierre. Am adaptat reteta creme caramel a lui Chef, am inlocuit zaharul cu aluloza-monk si a iesit divina! Va pun cantitatile pentru 2 oua, mie mi-au iesit 3 portii in forme ceramice ramequin termorezistente de 150 ml( adica, daca veti avea forme mai mari, de 250 ml, va ies 2 portii). Chef a calculat 1 ou per portia coapta in forma individuala de 250 ml.

Cantitatile sunt pentru 2 portii.

Ingrediente:

2 oua L

35 g aluloza-monk

170 g lapte integral gras

170 g smantana pentru frisca minim 325 grasime

1/4 lingurita sare de mare

aroma naturala vanilie

Pentru caramel:

40 g aluloza - monk

20 g apa

Mai intai, tapetati formele cu caramel, Amestecati intr-un pahar aluloza cu apa, trebuie sa obtineti o solutie cu cat mai multa aluloza dizolvata. Puneti solutia intr-o craticioara, la foc mediu spre mare. cand incepe sa devina galbuie, reduceti putin focul si asteptati pana vedeti culoarea aramie( nu brun inchis, mie mi se pare ca devine prea amarui caramelul). Sa aveti la indemana un pahar cu apa rece si o lingurita cu coada lunga. Cand caramelul a devenit aramiu, luati vasul de pe foc si puneti 2 lingurite de apa rece, le distribuiti pe toata suprafata caramelului - opriti astfel procesul termic si permiteti caramelului sa ramana un pic mai maleabil, sa nu se intareasca rapid. Distribuiti caramelul in forme( sa fie strat de caramel doar pe baza formei, nu intindeti si pe laterale).

Dati drumul la cuptor la 140 grade. Pregatiti un vas in care veti pune formele in bain marin, infierbantati niste apa, pentru pus pe langa forme.

Puneti intr-o craticioara laptele, frisca, sarea si aroma de vanilie. Infierbantati pana simtiti la deget temperatura unui ceai cald.

Bateti cu o furculita ouale, nu trebuie sa devina spumoase, doar sa omogenizati ouale. Adaugati aluloza, bateti cu furculita. Adaugati laptele infierbantat, bateti cu furculita sa omogenizati totul. Apoi, strecurati printr-o sita, ca sa eliminati diverse impuritati din oua. Eu am strecurat intr-o canuta cu cioc, ca sa torn mai usor in forme.

Turnati in frome( puteti turna pana aproape de buza formei, crema nu se umfla la copt). puneti formele in tava mai mare in care vor sta la bain marin. Puneti apa in tava pana depasiti un pic jumatate din inaltimea formelor si dati tava la cuptor pentru cca 1 ora.

Verificati crema la 50 minute: semnul ca e coapta este ca ramane in mijloc usor tremuranda( ca o piftie), dar pe margine e ferma. Scoateti formele din vas si le lasati la racit. Cand au ajuns la temperatura camerei, bagati-le la frigider pentru minim 3-4 ore, ideal ar fi peste noapte. Da, aceasta crema se prepara simplu, dar sta mult la racire, setare :))

 
Copyright © 2024 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions