Prajitura cu mere/prune si bezea |
![]() |
![]() |
Scris de DrMan |
Pentru aceasta prajitura m-am inspirat dupa reteta lui Chef Nicolaie Tomescu, "Prajitura cu prune si bezea". Insa, am avut probleme serioase cu bezeaua, din cauza ca amidonul este exclus sa-l folosesc la prajituri, iar inlocuitorii de zahar nu se comporta deloc bine in bezele. Pana la urma, dupa doua rateuri, a treia oara am biruit reteta si nu am regretat deloc volumul de munca - prajitura e senzationala! Am preparat-o intr-o tava de 24x24 cm, o tava cu baza detasabila. Mi-a fost mai usor sa tai prajitura dupa ce s-a racit bine. Ingrediente pentru blat: 4 galbenusuri 200 g premix pentru patiserie "Dr. Man" 140 g unt 82% grasime, rece, taiat cubulete 20 g aluloza - monk 1 lingurita cu varf praf de copt 1/4 lingurita sare 2 lingurite de apa rece Ingrediente pentru bezea: 5 albusuri 120 g aluloza-monk 3 lingurite zeama de lamaie 1/4 lingurita sare 50 g premix pentru patiserie "Dr. Man" aroma naturala de vanilie Observatie: puteti face bezeaua si doar cu cele 4 albusuri ramase de la galbenusuri; dar scadeti premixul la 40 g si puneti doar 100 g aluloza. Va iesi un strat de bezea mai subtire, dar prajitura va fi la fel de gustoasa. Umplutura: 500 g mere/ prune 3/4-1 lingurita scortisoara 15-20 g unt( daca faceti prajitura cu mere) 1 lingurita faina de cocos( daca faceti umplutura cu mere) 1 lingura mai plina gris integral, daca faceti prajitura cu prune aluloza - monk dupa gust, daca fructele nu sunt dulci Mai intai, pregatiti prunele sau umplutura cu mere. Prunele se taie in jumatati, apoi in sferturi, iar sferturile in jumatate pe lungime( daca sunt prune mari). Se presara cu 3/4-1 lingurita scortisoara, 1-2 lingurite aluloza( daca nu sunt foarte dulci) si 1 lingura gris integral. Scuturati bine vasul in care le aveti, ca sa ajunga grisul peste tot. Daca folositi mere, le curatati, le dati pe razatoarea mare. Separat, incalziti 15-20 g unt intr-o tigaie, apoi puneti merele rase fara sa le stoarceti. Le presarati si cu 1 lingurita de faina de cocos si le caliti la foc mic pana pierd zeama. La sfarsit, le presarati cu scortisoara. Nu puneti aluloza decat daca nu sunt dulci. Pentru aluat, amestecati premixul cu praful de copt, apoi il faramitati cu sarea, aluloza si untul rece. Eu l-am dat la robot. Trebuie sa obtineti un amestec cu aspect de nisip. Amestecati galbenusurile cu apa si le puneti in amestecul nisipos. Framantati foarte putin, cat sa formati o bila compacta. Fiind aluat nisipos, nu e bine sa il framantam prea mult pentru ca isi dezvolta reteaua de gluten si isi pierde fragezimea. Aplatizati putin aluatul si il dati la frigider pentru 30 minute. Dupa acest timp, pastrati 2/3 din aluat pentru intins, 1/3 il bagati la congelator, invelit in folie. Intindeti aluatul pastrat pe masa dupa marimea tavii. Intindeti aluatul intre doua doi din hartie pentru copt, il puneti in tava cu foaia pe care l-ati intins. Intepati cu furculita toata suprafata, apoi il bagati in cuptorul incins la 175 grade, caldura sus-jos, fara ventilatie. Il coaceti 15 minute, pana apar mici pete de rumenire( nu trebuie copt total. Scoateti tava, puneti umplutura de fructe si bagati din nou la cuptor. Scadeti temperatura la 160 grade si setati sa vina caldura doar de jos. Coaceti asa 10 minute. Intre timp, pregatiti bezeaua. Puneti intr-un castron albusurile, sarea, aluloza. Puneti castronul deasupra unui vas cu apa care fierbe si bateti cu telul pana ajunge temperatura la 65-70 grade. sau, pana amestecul devine spumos, se simte caldut la mana si nu se mai simt cristale de aluloza. Luati castronul de pe baia de aburi. Bateti pana se raceste amestecul si a devenit o spuma ferma. Adaugati zeama de lamaie si aroma de vanilie si mai mixati pana bezeaua e teapana. Puneti premixul si amestecati usor, cu o spatula pentru patiserie, cu miscari verticale. Scoateti tava din cuptor. Puneti bezeaua peste mere. radeti aluatul de la congelator pe razatoarea cu gauri mari, direct peste bezea. Bagati tava in cuptor tot la 160 grade, caldura setata de sus-jos. Mai coaceti 22-25 grade, pana suprafata prajiturii e rumenita frumos. Lasati prajitura sa se raceasca in cuptorul intredeschis putin. Se taie doar dupa racire. |