Acasă Reţete Deserturi Gogosi
Gogosi Imprimare Email
Scris de DrMan   

Pufoase si aromate, dintr-o portie va ies 13-14 bucati. Dupa reteta aceasta faceam gogosile decupate cu paharul, dar e mai simplu cum procedez mai jos.

Ingrediente:

250 g premix pentru patiserie "Dr. Man"

125 g lapte integral, caldut

30 g unt 82% grasime, topit si lasat la temperatura camerei

20 g aluloza-monk fruit( sau fructoza)

5 g drojdie uscata( sau 12-13 g proaspata)

1 ou L

1 galbenus

0,5 lingurita otet de mere( pun in toate aluaturile dospite)

aroma naturala de vanilie, coaja de lamaie

1 l ulei pentru prajit

aluloza-monk pudra

Observatie: complexul aluloza-monk are putere de indulcire egala cu a fructozei; eu o folosesc in proportie de cca 80% din cantitatea de zahar din reteta, uneori chiar mai putin.

Ca la orice aluat dospit, toate ingredientele trebuie sa fi stat cateva ore bune la temperatura camerei. Adica, scoateti ouale din frigider cu o seara inainte, de exemplu.

Puneti laptele caldut, drojdia si aluloza in castronul pentru aluat. Amestecati cu un tel, ca sa omogenizati bine, apoi lasati drojdia sa se activeze( cca 10 minute).

Dupa ce s-a activat drojdia, puneti oul, galbenusul, aromele si otetul, amestecati cu un tel. Adaugati premixul, sarea si amestecati cu o spatula sau lingura. Apoi framantati manual cca 20 minute, sau la robot 5-6 minute. Untul topit il puneti pe la jumatatea framantatului, in doua transe. Aluatul va fi lipicios, dar se va desprinde de maini, de spatule( un lipicios care se desprinde :)))

Puneti aluatul intr-un vas uns cu ulei si lasati la dospit pana isi dubleza volumul( intre 40-60 minute, in functie de temperatura ambientala).

Cand e dospit corespunzator, ungeti masa cu ulei, rasturnati aluiatul pe masa si faceti cu mana 12-14 bilute de aluat. Eu procedez asa: mai intai fac un sul din aluat, apoi apuc un capat al ruloului cu mana stanga si rup ca intr-o menghina din el, menghina fiind formata din degetul mare si aratator. Apoi formez bilutele cu mana dreapta, rasucindu-le pe masa ca sa capete forma rotunda.

Puneti bilutele pe patratele de hartie de copt unse cu ulei, sau direct pe masa unsa cu ulei. Aplatizati-le cu mana, oricum se vor umfla la copt, dar daca le aplatizati se vor coace mai bine la interior. Le-am aplatizat pana au ramas la inaltimea de 1 cm. Le mai lasati pe masa 20 minute la dopit, fara sa le acoperiti.

Cand au trecut 10 minute de dospire, puneti uleiul la incins intr-o craticioara, baia de ulei sa aiba o inaltime de cca 15 cm. Deci, nu folositi o cratita prea mare. Daca aveti, puneti si un termometru in baia de ulei( eu am gasit unul foarte bun la Emag, cu pret foarte bun, deocamdata nu am avut probleme cu el; o sa va pun link la finalul articolului).

Ca sa nu va ramana gogosile crude in mijloc, temperatura uleiul trebuie mentinuta intre 120-maxim 150 grade Celsius. Mie mi s-au copt perfect intre 130-140 grade.

Asta inseamna ca: pentru a verifica daca uleiul s-a incins suficient ca sa puneti primele gogosi, din cand in cand bagati o scobitoare sau o lingura de lemn in ulei - daca in jurul lor apar mici bule de aer, atunci uleiul a ajuns la 120 grade, puteti baga gogosile; temperatura trebuie mentinuta la mediu spre mic( la plita electrica, ochiul mediu, asta a insemnat nivelul 5 - maxim 5,5); rasturnati gogoasa cand s-a rumenit pe o parte; pe ambele parti, o gogoasa se face in cca 4 minute.

Eu am pus in craticioara cate 2-3 gogosi o data.

Cand sunt gata, scoateti gogosile pe un gratar pe care ati pus servet de hartie, ca sa se absoarba surplusul de ulei.

Se consuma proaspete, dar reci. Le pudrez cu aluloza pudra fix inainte de servire.

Termometrul de bucatarie de care va spuneam mai sus e acesta

 
Copyright © 2025 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions