Tarta cu lime |
![]() |
![]() |
Scris de DrMan |
Reteta aceasta este o combinatie intre Tarta cu lime si lapte condensat si ceea ce am considerat eu ca ar trebui modificat dupa prima incercare. Mie crema doar cu lapte condensat si frisca mi s-a parut ca e cam prea dulce, motiv pentru care la a doua incercare am adaugat si mascarpone. Tarta a iesit impecabila in varianta cu mascarpone, fix ce mi-am dorit - nu excesiv de dulce, cu o crema fina, dar ferma. Daca intrati pe linkul pus in prima propozitie, veti ajunge la reteta de unde m-am inspirat, puteti incerca si acea varianta, eu o sa o scriu pe cea modificata de mine. Ingrediente pentru o forma de 24 cm Aluat: 250 g biscuiti Petit Beurre de casa 140 g unt topit( eu pun amestec de 82% grasime cu 65% grasime) 1 lingura cacao Maruntiti biscuitii impreuna cu cacaoa la un robot. Amestecati pesmetul obtinut cu unt topit si il puneti intr-o forma de tarta de 24-maxim 25 cm. Bagati la cuptor la 170 grade pentru 10 minute. Scoateti forma din cuptor si, cand ajunge la temperatura camerei, bagati-o la frigider. Crema: 390-400 g lapte condensat de casa dupa reteta Jamilei( o portie de lapte condensat preparat dupa varianta 2 din link) 240 g smantana pentru frisca 35% grasime 100 g mascarpone sucul de la 3 lime coaja de la 1 lime Felii de lime deshidratate in cuptor, frunzulite de menta( eu am incercat sa fac felii de lime confiate, insa raman usor amarui, desi le-am clocotit cate 4 minute de 3 ori, inainte de a le pune in siropul de zahar de mesteacan) Smantana pentru frisca, mascarponele si laptele condensat trebuie sa fie de la frigider, reci. Amestecati mascarponele cu smantana, ca sa il diluati, le omogenizati cu un tel para( nu trebuie batute). Puneti laptele condensat, omogenizati tot cu telul. Dupa ce toate 3 ingredientele sunt omogenizate, incepeti sa turnati zeama de lime, amestecand cu telul( miscari circulare, nu trebuie batut, desi pe net am gasit variante in care era folosit mixerul eu nu am incercat). Va intra toata zeama de lime, veti vedea ca spre final crema se tot ingroasa. Crema se ingroasa dupa ce ati pus cam 3/4 din zeama de lime - gustati si daca vi se pare suficient de dulce-acrisoara, nu mai adaugati lime. Eu am pus toata zeama. Desi reteta nu spune, am pus putina coaja de lime si in crema. Turnati crema peste coaja de tarta din biscuiti( pe care o tineti in forma pana se intareste crema bine), ornati cu coaja de lime razuita, felii de lime deshidratate( sau nu), frunzulite de menta. Bagati forma cu tarta la frigider. Dupa ce crema s-a intarit, scoateti tarta din forma si o puneti in camara( nu o tineti in frigider, crema trebuie sa inmoaie putin blatul de biscuiti. E delicioasa dupa minim 8 ore... Pofta buna! |