Acasă Reţete Deserturi Eclere cu fistic
Eclere cu fistic Imprimare Email
Scris de DrMan   

Imi place foarte mult fisticul si am descoperit relativ recent cat de minunata e aroma lui in creme si mousse-uri!

Am gasit vreo 3 variante de eclere cu fistic, doua dintre ele sunt cu minunata combinatie fistic-zmeura, urmeaza sa le incerc si pe acestea.

Deocamdata am testat reteta simpla - eclere umplute cu crema de fistic si glazurate cu un ganache de ciocolata alba cu fistic. Delicioase!

Spun si mai jos, de data aceasta am folosit un unt de fistic cumparat, insa puteti sa-l preparati si in casa, gasiti reteta aici.

Ingrediente pentru 16 bucati de marime medie:

- aluatul de la "Coji pentru eclere si Choux-uri"

Crema I:

8 galbenusuri

250 g lapte gras, peste 3,7% grasime

80 g inlocuitor de zahar( amestec de fructoza cu zahar de mesteacan)

40 g premix pentru patiserie "Dr. Man - slabesti mancand"

1/4 lingurita xantan( o masura de 1/4 lingurita pusa mai cu varf, se amesteca cu premixul inainte de a-l folosi la crema)

1/4 lingurita sare

180 g unt 82% grasime

100 g pasta de fistic( eu folosesc "Sunday bites" pentru ca e fistic 100% si are o culoare foarte frumoasa)

120 g smantana pentru frisca 35% grasime

Amestecati premixul cu xantanul. Mixati apoi galbenusurile cu inlocuitorul de zahar, sarea si premixul. Infierbantati laptele. Turnati in fir subtire peste pasta cu galbenusuri, batand cu un tel para. Apoi puneti pe foc amestecul, la foc mediu. Fierbeti crema, amestecand continuu cu un tel para, pana obtineti o budinca ferma. Gustati putin din crema, ca sa va asigurati ca premixul e fiert bine. Budinca va fi ferma, dar va parea usor gelatinoasa, din cauza fibrelor solubile din xantan. Prin racire se va intari foarte bine. Acoperiti budinca cu folie, lipita pe suprafata ei, si lasati sa se raceasca bine.

Untul trebuie lasat la temperatura camerei, ca sa se inmoaie.

Bateti untul spuma, adaugati apoi budinca rece si mixati cateva secunde, ca sa omogenizati compozitiile. Puneti fisticul si mai mixati cateva secunde. Adaugati jumatate de frisca, mixati cateva secunde la viteza mica. Adaugati si celalalta parte de frisca, mai mixati cateva secunde. Nu insistati cu mixerul, riscati sa se taie crema. Trebuie sa obtineti o crema vizibil spumoasa, cu aspect catifelat - cand vedeti aceasta va opriti, nu mai insistati cu mixarea.

Crema II:

O varianta mai rapida, dar nitel mai scumpa este sa umpleti eclerele cu Crema de ciocolata alba cu mascarpone si fistic. In acest caz va trebui sa folositi un dui de umplere nu foarte ingust, trebuie sa va miscati rapid cu posul - din cauza prezentei ciocolatei albe, crema se poate inmuia de la caldura palmei. E foarte gustoasa si fina si aceasta crema, insa mai instabila decat varianta cu crema fiarta din galbenusuri.

Glazura:

100 ciocolata dietetica alba

60 g smantana pentru frisca

30 g pasta de fistic

2 linguri fistic copt si sarat maruntit cu cutitul( imi place combinatia dintre fisticul usor sarat si gustul dulce al glazurii) - pentru presarat pe eclere

Incingeti frisca si o turnati peste ciocolata maruntita. Lasati sa stea 2-3 minute, apoi amestecati cu o paleta, ca sa favorizati topirea ciocolatei. Daca este nevoie, puneti si pe bain marin. Cand ciocolata alba e topita, adaugati pasta de fistic si amestecati putin ca sa omogenizati amestecul.

Asamblarea: taiati un capac la eclere; puneti crema intr-un pos cu varf stea si umpleti cojile; puneti capacele peste crema; glazurati cu ciocolata cu fistic si presarati fistic prajit si sarat, tocat foarte marunt.

 
Copyright © 2025 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions