Acasă Reţete Deserturi Mucenici fara framantare
Mucenici fara framantare Imprimare Email
Scris de DrMan   

Pufosi si deliciosi, mucenicii acestia necesita un pic de rabdare, dar modul de preparare este foarte simplu. Am preluat si adaptat reteta de la Chef Tomescu, o gasiti aici.

Am injumatatit cantitatile din reteta lui Chef si mi-au iesit 5 mucenici mari, au incaput toti in tava cuptorului.

Ingrediente:

340 g premix pentru patiserie "Dr. Man - slabesti mancand"

1/4 lingurita xantan( facultativ)

250 g lapte caldut

2 lingurite fructoza

5 g drojdie uscata

55 g unt 82% grasime topit si lasat la temperatura camerei

2 galbenusuri

1 lingurita rasa sare de mare

- eu am pus si coaja razuita de la jumatate de lamaie

Pentru uns pe deasupra:

1 galbenus

1 lingura de lapte( daca faceti portie dubla, diluati galbenusul cu 2 linguri de lapte)

Pentru sirop:

120 g lapte sau chiar apa( am facut in ambele variante, imi place mai mult siropul cu apa)

60 g sirop de agave sau miere

coaja feliata( cu un curatator de legume) de la jumatate de lamaie si jumatate de portocala( ambele cu coaja netratata)

un praf de scortisoara - facultativ

Topping:

50 g sirop de agave sau miere

100 g nuca coapta si macinata sau tocata

scortisoara - facultativ

Puneti intr-un vas premixul cu xantanul si amestecati cu un tel, ca sa difuzati xantanul prin premix. Faceti o adancitura in premix si puneti drojdia, laptele si fructoza. Amestecati putin in lichid, cu o lingurita, pentru a dizolva drojdia si lasati-o sa se activeze timp de 10 minute. Eu la acest pas am pus aproape tot laptele, dar am pastrat cam 3 linguri ca sa diluez galbenusurile cu el, ca sa ma asigur ca vor fi bine distribuite in aluat. Dupa 10 minute adaugati galbenusurile, untul si sarea si amestecati cu o lingura. Toata faina trebuie incorporata bine. Totul dureaza maxim 1 minut.

Acoperiti vasul si lasati aluatul sa dospeasca pana isi dubleaza volumul( cca 45 - 70 minute, daca e cald in bucatarie, mai repede de 45 minute).

In timp ce aluatul dospeste, pregatiti siropul. Infierbantati laptele, fara sa il dati in clocot. Adaugati mierea/siropul de agave, puneti cojile de citrice, acoperiti cu un capac si lasati la infuzat pana cand veti insiropa mucenicii. Eu prefer siropul cu apa, le pun pe toate intr-o craticioara, dau 1 clocot si iau de pe foc.

Dupa ce aluatul s-a dublat in volum, il scoateti pe masa tapetata cu premix. Il impartiti in 5 bile si le lasati 18-20 minute pe masa, acoperite cu o folie. Dupa acest timp, faceti din fiecare bila cate un snur de cca 40 cm, il uniti la capete ca un cerc si apoi il rasuciti in forma de 8. Puneti pe tava cu lipitura dedesubt. Acoperiti cu folie si lasati la dospit inca 30 minute.

In acest timp incingeti cuptorul la 200 grade si puneti inauntru o cratita cu apa fierbinte pe care o veti pastra pe toata durata coacerii. Observatie: eu am pus un vas oval de capacitate cca 2 litri de sticla termorezistenta, in care am pus 700 ml apa fierbinte. L-am pozitionat la mijlocul bazei cuptorului, sa vina aburul spre tava cu mucenici din toate partile.

Inainte de a baga mucenicii la cuptor, ii ungeti cu galbenusul diluat cu lapte. Ii coaceti 22-maxim 25 minute. La 20 de minute i-am verificat pe baza, sa nu fie rumenita prea tare. Am pus tava cu mucenici pe primul nivel de jos si am setat temperatura de sus-jos, in 23 minute au fost perfecti( desi cred ca puteam sa ii scot si la 22 minute).

Cand ii scoateti ii insiropati, asa fierbinti, direct in tava, cu siropul( cand il faceti cu apa, va intra mai repede in mucenici, comparativ cu cel preparat cu lapte - observatie personala). Apoi ii ungeti cu miere/sirop agave si ii presarati cu nuca coapta tocata sau macinata( tot cat sunt fierbinti).

 
Copyright © 2024 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions