Prajitura cu blat si crema din albusuri |
Scris de DrMan |
Obisnuiesc sa pastrez albusurie in niste caserole, la congelator. de fiecare data cand imi raman albusuri scot caserola mai goala, pun albusurile in ea( o completez) si modific pe capac numarul de albusuri care fusese trecut anterior. Mai fac din ele cate un chec din albusuri cu fructe, dar chiar ma gandeam ca mi-ar prinde bine o reteta noua. Asa ca am fost foarte interesanta sa incerc aceasta reteta de prajitura cu blat si crema din albusuri, gasita la Chef Nicolaie Tomescu. E si foarte simplu de preparat si iese o prajiturica foarte fina, o minunatie ciocolatoasa! Insa, la Chef scrie ca la crema se folosesc 280 g zahar, mie mi s-a parut cam multicel. Am folosit doar 150 g de amestec fructoza+zahar de mesteacan si chiar cred ca a iesit suficient de dulce. E posibil ca albusurile sa accentueze gustul dulce al zaharului de mesteacan, prin urmare - faceti prima incercare cu 150 g, iar spre final, cat e calduta inca, gustati si mai adaugati niste inlocuitor de zahar pudra( dat prin rasnita de cafea) daca va ganditi ca v-ar placea mai dulce. Am folosit o tava de 23x32 cm. Am pus in tava hartie de copt, iar marginile le-am uns cu ulei si le-am pudrat cu fructoza pudra( fructoza cristalizata data prin rasnita de cafea). Ingrediente pentru blat: 6 albusuri( 200 g albus) 60 g fructoza 60 g zahar de mesteacan 80 g premix pentru patiserie "Dr. Man - slabesti mancand" 1/8 lingurita xantan( jumatate din masura de 1/4 lingurita) - facultativ 150 g nuci macinate un praf de sare Dati drumul la cuptor la 180 de grade si puneti gratarul pe primul nivel de jos. Amestecati intr-un vas premixul cu nucile si cu xantanul. Bateti spuma albusurile cu un praf de sare. Adaugati in 2-3 transe tagatoza si zaharul de mesteacan, batand in continuare cu mixerul sau cu telul. Cand bezeaua e ferma, adaugati premixul in 2-3 transe, amestecand usor cu o paleta, cu miscari verticale, pentru a nu scoate aerul din spuma de albusuri. Puneti in tava si dati la cuptor pentru 15-18 minute( faceti la 15 minute testul cu scobitoarea; la mine a avut nevoie de 18 minute). Cand e gata, scoateti blatul pe un grilaj si cand s-a racit il taiati pe jumatate( pe lungime sau pe latime, cum doriti). Ingrediente pentru crema: 6 albusuri( 200 g) 100 g fructoza 50 g zahar de mesteacan 90 g cacao de buna calitate, trecuta printr-o sita 250 g unt 82% grasime 250 g visine proaspete sau din compot( eu am avut congelate si le-am fiert 2-3 minute cu 1 lingurita de fructoza, apoi le-am scurs si racit) un praf de sare Scoateti untul si lasati-l sa ajunga la temperatura camerei. Adaugati peste albusuri un praf de sare si fructoza pus zaharul de mesteacan si puneti pe bain marin vasul. Cu un tel de mana incepeti sa bateti pana se intareste spuma, devine foarte ferma. Daca aveti un termometru d ebucatarie - spuma sa ajunga la 65 grade. Oricum, foarte calduta la deget si foarte ferma. In acest moment luati de pe bain marin si adaugati cacaoa, mixand in continuare, pana omogenizati bine. Apoi adaugati untul si mixati cateva secunde pana se incorporeaza. Lasati sa se raceasca foarte bine minim 2 ore, dupa ce s-a racit bine o puneti si la frigider. Dupa 2 ore scoateti crema de la frigider si o mixati pana devine spumoasa. Ungeti fiecare blat cu crema, presarati visinele, le adanciti in crema si nivelati cu spatula. Suprapuneti cele doua blaturi si lasati la frigider minim 12 ore, inainte de a o taia. |