Acasă Reţete Deserturi Eclere cu vanilie
Eclere cu vanilie Imprimare Email
Scris de DrMan   

Pentru Cojile de eclere am folosit reteta de la "Aluat pentru eclere si choux-uri". E aluatul pe care l-am invatat de pe canalul Jamilei si vreau sa va spun ca iese perfect! In reteta mea veti gasi si link catre filmuletul explicativ al Jamilei.

Crema pentru umplere am luat-o de la Robert Eisler, insa eu adaug putina smantana pentru frisca, mi se pare ca iese mult mai fina, mai placuta la gust:

8 galbenusuri

250 g lapte gras peste 3,5% grasime

40 g premix pentru patiserie "Dr. Man - slabesti mancand"

1/4 lingurita xantan, il amestecati cu premixul inainte de folosirea la crema( o masura de 1/4 lingurita mai cu varf, nu rasa)

80 g inlocuitor zahar( amestec de fructoza cu zahar de mesteacan)

1/4 lingurita sare

1 pastaie de vanilie sau pasta naturala de vanilie( eu am avut pasta de vanilie in sirop de agave, marca Pronat)

180-200 g unt la temperatura camerei( pt Paris Brest sau cu fistic, pun doar 180 g unt, pt ca sa untul de fistic, sau pasta de praline, sunt untoase)

120 g smantana pentru frisca 32-35% grasime

Amestecati premixul cu xantan. Mixati cu telul galbenusurile, sarea si indulcitorul. Adaugati si premixul pregatit, amestecati sa se omogenizeze bine. Taiati pe lungime pastaia de vanilie, cu un cutit ii luati semintele si le puneti in craticioara cu lapte, aruncati tot aici si jumatatile de pastaie si aduceti la fierbere laptele. Daca aveti pasta naturala de vanilie, nu o adaugati in lapte, o adaugati in compozitia cu galbenusuri, cand o veti pune la fiert( am folosit 1/2 lingurita pasta de vanilie). Turnati apoi laptele infierbantat peste compozitia cu galbenusuri, in fir subtire, amestecand cu telul. Dupa ce ati pus tot laptele, puneti crema la fiert pe foc mediu spre mic, amestecand mereu cu telul para, sa nu faca cocoloase si sa nu se prinda pe fundul craticioarei.

Cand s-a ingrosat foarte bine, ca o budinca, puneti crema intr-un vas rece, o acoperiti pe suprafata cu folie alimentara pentru prospetime si o raciti foarte bine, trebuie sa treaca vreo 3-4 ore. Cand o fierbeti, focul sa fie mic( la plita electrica am folosit nivelul 5) si o gustati din cand in cand - trebuie sa fie faina fiarta, sa nu aiba gust de faina( premixul meu cand e insuficient gatit are gust de fasole cruda).

Bateti untul spuma, cu mixerul sau la robot. Cand budinca s-a racit, o bateti putin ca sa devina mai spumoasa, adaugati untul in 3 transe, mixati. Veti obtine o crema spumoasa( nu trebuie sa le bateti foarte mult, se vor amesteca rapid).

In acest moment am adaugat smantana pentru frisca, in doua etape, mixand in continuare. Nu trebuie mixat foarte mult, ca sa nu se taie, va opriti cand e ferma si paletele para ale mixerului lasa urme distincte in crema. Crema va deveni mai placuta la gust decat in varianta doar cu unt. Daca v-a iesit un pic cam moale - adaugati intaritor pentru frisca, sa va repara. Da, stiu, are amidon si alte tampenii prin el - dar macar nu aruncam crema si bifam o mica abatere...

Glazura de ciocolata: va propun doua variante, una mai simpla si cea de-a doua mai complicata, dar cu a doua reteta va iesi o nebunie de glazura. Mie cea de-a doua varianta imi place mai mult, ma muncesc nitel pe ea, insa rezultatul chiar e wow.

a) Varianta simpla, cea cu ganache de ciocolata

150 g ciocolata dietetica amaruie

75 g smantana pentru frisca 35% grasime

1-2 linguri ulei cu gust neutru( eu folosesc ulei de samburi de struguri)

Incalziti smantana pana la punctul de fierbere, apoi o turnati peste ciocolata rupta in bucatele, pusa intr-un vas. Lasati 2-3 minute, apoi adaugati 1 lingura ulei si incepeti sa amestecati cu o lingura, ca sa topiti ciocolata. Daca este prea vascoasa( depinde de continutul in cacao al ciocolatei), mai adaugati o lingura de ulei.

b) Varianta laborioasa este reteta lui Linxe, preluata dintr-un articol publicat de Ioana Iordache in revista "Good Food" in numarul din mai 2007

Va trebui sa faceti doua sosuri, pe care le amestecati.

Sos 1:

30 g ciocolata amaruie dietetica, tocata

50 ml apa

15 g fructoza

25 g smantana pentru frisca

Puneti toate ingredientele intr-un vas cu baza ingusta si inalt( ca un ibric mai mic) si le fierbeti la foc mic pana cand va ramane urma pe lingura de lemn( le amestecati cu o lingura de lemn). Din momentul in care au inceput sa fiarba, nu am cronometrat, dar mi-a luat cateva minute bune.

Sos 2:

40 g smantana pentru frisca

50 g ciocolata amaruie dietetica, tocata

10 g unt la temperatura camerei

Aduceti smantana la punctul de fierbere si o turnati peste ciocolata maruntita. Amestecati ca sa se topeasca ciocolata, adaugati untul si sosul 1 preparat anterior.

Reteta din Good Food era cu cantitati duble, dar va ramane prea multa glazura, ar fi pentru 2 portii de ecleruri. Insa, aceasta glazura poate fi tinuta la frigider timp de 1 saptamana, sau la congelator timp de 1 luna. Prin urmare, daca stiti ca veti mai avea de glazurat deserturi cu ciocolata, puteti sa o preparati cu toate de mai sus in cantitate dubla.

 
Copyright © 2024 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions