Acasă Reţete Deserturi Negresa cu crema de lamaie
Negresa cu crema de lamaie Imprimare Email
Scris de DrMan   

Aceasta negresa este minunata, combinatia dintre blatul ciocolatos, usor sfaramicios si crema racoroasa de lamaie este deosebit de rafinata! Se prepara usor, insa e demna de o masa de sarbatoare. E important sa aveti un termometru de bucatarie, e extrem de util la prepararea cremei. Oricum, am mai spus in retetele mele - cumparati-va un termometru de bucatarie, nu e nevoie sa alegeti un produs foarte scump - eu am un model tip sonda cumparat de la Ikea, a fost destul de ieftin, dar isi face treaba foarte bine.

Reteta a fost preluata si adaptata de aici.

Am folosit o tava de 18x21 cm.

Ingrediente pentru blat:

4 albusuri

80 g fructoza (sau 60 g fructoza cu 20 g zahar de mesteacan)

50 g nuca macinata

50 g nuca tocata cu cutitul( eu am copt-o putin in tigaie inainte de a o toca, recomand)

15 g pesmet integral( am gasit pe net marca Pronat, dar va puteti prepara si in casa din paine "Grau Intreg")

50 g premix pentru patiserie "Dr. Man - slabesti mancand"

100 g ciocolata neagra fara zahar

100 g unt

1 lingura ulei( am folosit de rapita)

0,5 pachet praf de copt

putin bicarbonat de sodiu stins cu 0,5 lingurita zeama de lamaie( am pus un sfert de lingurita bicarbonat)

un praf de sare

un praf de xantan( o optime lingurita) amestecat in premix - facultativ, eu il folosesc constant la toate aluaturile, de orice tip

Ingrediente pentru crema:

4 galbenusuri

80 g fructoza( sau 60 g fructoza cu 20 g zahar de mesteacan)

60 ml lapte

250 g mascarpone

coaja si zeama de la 1 lamaie( zeama nu am pus-o pe toata, o potriviti dupa preferinte)

un praf de sare

Observatie: pentru ca folosesc la prajituri amestec de fructoza cu zahar de mesteacan, utilizez in reteta termenul "indulcitor" pentru ca imi este mai simplu asa.

Incingeti cuptorul la 170 grade Celsius. Pregatiti tava: puneti hartrie de copt pe fundul tavii; ungeti marginea tavii de jur imprejur cu ulei cu ajutorul unei pensule, apoi pudrati fructoza macinata pe margine cu ajutorul unei site pentru ceai( asa nu se va mai lipi marginea prajiturii de tava si aceasta va creste drept).

Am dat prin rasnita indulcitorul folosit la blat.

Acum se pune ciocolata la topit la foc foarte mic( sau bain marin), impreuna cu untul si lingura de ulei.

Am batut bine albusurile cu un praf de sare, apoi am adaugat in 3 transe indulcitorul, mixand pana am obtinut o bezea lucioasa si ferma. Se adauga ciocolata topita si se amesteca cu miscari usoare, verticale, cu o spatula de patiserie. Se adauga nuca macinata amestecata cu pesmetul, se incorporeaza cu miscari usoare, pentru a nu scoare aerul din blat.

Adaugam apoi premixul amestecat cu praful de copt, bicarbonatul stins cu zeama de lamaie si nuca tocata grosier, amestecand cu miscari usoare la fiecare adaos.

Coaceti la 170 grade Celsius 40-45 minute, la mine e ok pe primul nivel de jos, cu caldura sus-jos. Faceti testul cu scobitoarea pe la minutul 40.

Cand este gata, lasati sa se tempereze putin in tava, apoi rasturnati blatul pe un gratar.

Cat se raceste blatul, preparati crema. bateti galbenusurile cu indulcitor, adaugati laptele si puneti la foc foarte mic( sau bain marin). Acesta este momentul in care va este util termometrul de bucatarie. Trebuie sa fierbeti crema la foc foarte mic pana ajunge la 83 grade Celsius, maxim 85 grade( altfel faceti omleta). Termometrul meu( gasit la Ikea) are alarma - setezi temperatura maxima si cand compozitia in care se afla sonda termometrului atinge temperatura setata, alarma se declanseaza, Ajuta acest sistem pentru ca amestec in compozitie relaxata, fara sa stau cu ochii si pe ecranul termometrului, ma anunat alarma cand e atinsa temperatura. Am fiert crema direct pe plita electrica la nivelul 6,5-7. Spre final de fierbere adaugati coaja rasa de lamaie.

Cand crema de galbenusuri a atins aceasta temperatura( sau, s-a ingrosat ca o budinca mai moale penrru cei care nu folositi termometru), o luati de pe foc sau bain marin si o lasati sa se raceasca pana la temperatura camerei, amestecand din cand in cand in ea. Cand e rece, adaugati mascarponele in 3 transe, mixand pentru omogenizare. Acum adaugati si zeama de lamaie, dupa gust.

Intindeti crema peste blatul racit, apoi dati la rece pentru cateva ore.
Pofta buna!

 
Copyright © 2024 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions