Acasă Reţete Deserturi Mini cozonaci cu nuca si fistic
Mini cozonaci cu nuca si fistic Imprimare Email
Scris de DrMan   

Reteta aceasta e extraordinara! Mi s-a parut foarte simplu de preparat aluatul si rezultatul a fost grozav - au iesit niste cozonacei crescuti frumos si foarte pufosi.

Am preluat reteta de aici. Nu am avut fistic, am pus 130 g nuca macinata, insa pe viitor o sa ii fac si cu fistic, sunt convinsa ca vor fi mai gustosi.

Scriu reteta asa cum am facut-o acum, pentru prima data, mi-a placut mult rezultatul. Insa, pentru ca in tava de briose raman 4 locuri goale( reteta spune sa formam 8 cozonacei, tava de briose are 12 spatii), pe viitor o sa incerc 3 variante: a) pentru inceput, raman la forma de melcisor, doar ca voi imparti aluatul in 12 bucati, nu in 8; b) voi face un sul din toata bucata de aluat, pe care il voi imparti in 12 bucati, ca la cozonacul trandafir; c) fac aluat cu 4 galbenusuri( aflu cat din ingrediente trebuie per ou si adaug la cantitatile din reteta de baza) si impart bucata in 12.

Ingrediente pentru aluat:

350 g premix pentru patiserie "Dr. Man - slabesti mancand"

3 galbenusuri

60 g smantana fermentata 15-20% grasime

170 g lapte gras

80 g unt la temperatura camerei

3 linguri miere plus 1 lingurita miere pentru stimulat drojdi( la cele 3 linguri miere puteti completa cu 1 lingura fructoza)

10 g drojdie uscata

coaja de lamaie

esenta de vanilie sau de rom( eu am pus 25 g rom brun de calitate)

putina sare( am pus 0,5 lingurita sare de mare fina)

Ingrediente pentru umplutura:

3 albusuri

2 linguri miere plus 1 lingura de fructoza( daca ii doriti putin mai dulci)

20 g cacao( folosesc alcalina)

130 g nuci sau combinatii nuca plus fistic tocat marunt

2 linguri nuca de cocos( se poate si fara, mie mi-a placut sa o simt in umplutura)

puteti sa puneti bucatele de caise uscate, ca in reteta, eu nu am avut

25 g rom brun de calitate, sau esenta de rom sau esenta de vanilie

putina sare

Eu am folosit robotul KitchenAid si mi-a fost mai simplu, insa aluatul poate fi framantat si cu paletele spirala ale unui mixer mai puternic.

Puneti in vasul in care veti prepara aluatul laptele caldut, drojdia, lingurita de miere( plus lingura de fructoza, daca hotarati sa indulciti putin mai mult aluatul) si 3-4 linguri de premix din cantitatea totala( de 350 g). Lasati 10-12 minute sa se activeze drojdia.

Apoi, puneti robotul sau mixerul in functiune si adaugati galbenusurile frecate putin cu romul( sau esenta de rom), cele 3 linguri de miere, treptat premixul( l-am pus cate 2 linguri o data, mai opream si robotul ca sa mai adun aluatul de pe marginile vasului), tot acum am pus si smantana, inainte de unt. Apoi am pus sarea si am inceput sa adaug untul moale, tot treptat( in 3 transe.

Am framantat la robot cca 6 minute, pana a iesit un aluat neted, foarte putin lipicios.

Am uns un vas cu ulei, am uns cu ulei si portiunea de pe masa unde doream sa rastorn aluatul. Am pus aluatul pe masa, l-am adunat intr-o bila si l-am pus in vasul uns cu ulei. Am acoperit vasul cu folie, am pus un prosop peste folie si am lasat sa creasca timp de 55 minute. In functie de temperatura din casa, il lasati la crescut pana i se dubleaza volumul.

Cand am estimat ca in 15 minute urmeaza sa-l prelucrez, m-am apucat de preparat umplutura.

Se bat albusurile spuma cu un praf de sare, apoi se pun, alternativ, mierea, fructoza si romul. Cand a iesit o spuma destul de ferma( dar nu ca la bezele, nu e obligatoriu), am adaugat cacaoa cernuta, nucile, nuca de cocos etc si am amestecat cu o paleta compozitia, cu miscari verticale. Evident ca spuma se va lasa, dar va ramane oarecum cremoasa.

Cand aluatul s-a dublat in volum, il rasturnati pe masa si il impartiti in 8 bucati. Intindeti din fiecare bucata un dreptunghi( cam de 16 x 12), ungeti cu crema de albusuri( dar lasati cate jumatate de centimetru pe margini), rulati ca pe clatita. Rasuciti clatita intr-un melc si puneti in formele de briose( in care ati pus hartii pentru briose).

Mai lasati in forme sa creasca cca 15 minute. In timpul acesta puteti incalzi cuptorul la 160 grade.

Am copt cozonaceii la 160 grade, pe primul nivel de jos, cu caldura de jos timp de 25 minute, apoi de sus-jos inca 15-17 minute, in total trebuie copti 38-40 de minute. Puteti verifica la 38 de minute daca sunt copti - ii intepati cu o tepusa subtire, daca iese curata, sunt gata.

Ii scoateti pe un gratar sa se raceasca, se consuma dupa ce se racesc.

Pofta buna!

 
Copyright © 2024 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions