Prajitura cu branza, afine si gris |
![]() |
![]() |
Scris de DrMan |
E senzational de gustoasa, are gust ca de papanasi cu gris si dulceata de afine. Se prepara foarte repede si are grad redus de dificultate. Va iesi dupa coacere ca o budinca putin mai ferma, nu va speriati daca se lasa putin in mijloc dupa racire - e normal, pt ca nu are o consistenta unui pandispan. Am preluat reteta si am adaptat-o duipa Silviu Petrescu, gasiti reteta aici. Eu am copt-o in tava de 18 x 23. Ingrediente: 500 g branza de vaci proaspata grasa 2 oua 80 g fructoza sau un amestec fructoza+zahar de mesteacan 180 g iaurt gras( grecesc) 50 g gris integral 80 g premix pentru patiserie " Dr. Man - slabesti mancand" 1 plic praf de copt 200-225 g afine proaspete esenta naturala de vanilie 1/4 lingurita sare de mare neiodata fina * gasiti fonio la magazine naturiste, va dau acest link unde se poate comanda fonio bio. Porniti cuptorul la 175 grade. Amestecati premixul cu praful de copt. Puneti intr-un vas branza, ouale, indulcitorul ales, vanilia, sarea si iaurtul si blenduiti circa 1,5-2 minute cu mixerul vertical( trebuie sa va iasa o crema destul de fina). Adaugati fonio si amestecati cu o spatula. Apoi adaugati premixul amestecat cu praful de copt si amestecati cu o spatula. Dupa ce ati incorporat premixul, adaugati jumatate din afine, le omogenizati in aluat cu spatula, cu miscari usoare, verticale( ca sa nu le zdrobiti). Puneti in tava tapetata cu hartie ( si pe margine, nu doar fundul tavii) si presarati restul de afine, nivelati usor cu o spatula. Coaceti cca 60 minute - prajitura trebuie sa fie rumena la suprafata. Daca vi se pare ca tremura usor suprafata, e firesc - se va intari prin racire. Puteti face testul cu scobitoarea, desi are consistenta unei budinci mai ferme, scobitoarea va iesi curata daca prajitura e coapta. Prajitura se coace pe primul nivel de jos, pentru primele 30 minute cu caldura doar de jos, urmatoarele 25-30 minute cu incalzirea sus-jos. Se taie doar dupa ce se raceste foarte bine, pentru a capata o consistenta mai ferma. Pofta buna! |