Acasă Reţete Deserturi Betivane
Betivane Imprimare Email
Scris de DrMan   

Fix asa erau numite, in copilaria mea, aceste bomboane de casa, pe care eu le ador. Numele le vine de la faptul ca au in mijloc o visina din visinata. Se faceau la sarbatori, pentru cele destinate copiilor foloseau visine din compot, adultii se delectau cu betivane autentice :))

Din cantitatile prezentate va ies cca 40 de bucati, e preferabil sa nu le faceti prea mari, sa aiba o marime care sa fie cat pentru o inghititura. Scoateti samburii visinelor, nu e placut sa scuipi samburi ca dupa masline...

Eu am visine din visinata tot anul: cand scot visinata in sticle, scot samburii visinelor si le pun apoi intr-o cutie de plastic la congelator; nu vor ingheta, pentru ca sunt alcoolizate, dar isi vor pastra nealterata aroma.

Ingrediente:

250 g biscuiti petit beurre ( ii fac in casa, ca sa fiu sigura ca sunt dietetici, reteta aici)

150 g nuca macinata

80 g fructoza

80 g unt

30 g cacao

150 g lapte

aroma - rom sau vanilie, eu prefer romul intotdeauna cand am nuca in preparat

un praf de sare

Pentru tavalit bomboanele - 100 g nuca macinata sau nuca de cocos

Circa 40 visine fara samburi, din visinata sau din compot

Observatie: nu am pus continutul in grasime al untului deoarece la aceste bombonele( ca si la salamul de biscuiti) imi place sa folosesc unt 65% grasime, nesarat. Mi se pare ca ies mai gustoase decat cu untul peste 80% grasime, pe acela il folosesc la biscuiti, creme, pandispanuri, foetaj, aluat nisipos etc.

Striviti biscuitii, imi place sa las si bucatele micute prin "pesmetul" rezultat. Ii amestecati cu nuca macinata.

Puneti pe foc mic laptele, untul, aroma si un praf de sare. Cand untul este aproape topit, adaug cacaoa trecuta prin sita si amestec cu un tel ca sa omogenizez bine. Cand incepe sa clocoteasca marunt, iau craticioara de pe foc si adaug amestecul de biscuiti cu nuca. Amestec cu o paleta si las cca 10 minute sa se raceasca putin.

Fac bomboane micute in mijlocul carora pun o visina si le asez pe o folie de aluminiu. Cand termin de modelat toate bomboanele, le dau prin nuca macinata si le las la rece minim 12 ore( le puteti face cu 2-3 zile inainte de sarbatori).

Evident, puteti incerca si alte amestecuri: sa folositi nuca de cocos in loc de nuca, atunci probabil ar merge aromatizate cu vanilie. Sau, sa folositi alune. Mie imi plac acestea, cu nuca macinata, pentru ca imi aduc aminte de Craciunul petrecut in copilarie, la bunici - nu lipseau aceste bombonele, noi verisorii furam din gramada preparata pentru adulti, pareau mai gustoase decat cele cu visina din compot :))

Am facut o data aceste bomboane si cu visinata in compozitie( am pus 30 g visinata si 120 g lapte), insa au iesit cam prea betivane, dupa 3 bucati oricine se ametea binisor :))

Pofta buna!

 
Copyright © 2024 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions