Inghetata de vanilie( foarte cremoasa) |
![]() |
![]() |
Scris de DrMan |
Reteta am preluat-o si am adaptat-o de pe blogul culinare Savori Urbane, o gasiti aici. Nu e o reteta dificila, dar iese o nebunie de ingietata, foarte cremoasa. Recomand sa aveti un termometru de bucatarie, este foarte util la prepararea galbenusurilor pe aburi. Ingrediente: 5 galbenusuri 120 g fructoza sau amestec 70 g zahar de mesteacan cu 50 g fructoza( daca folositi lapte fara lactoza, puneti doar 100 g fructoza sau amestec de 60 g zahar de mesteacan cu 40 g fructoza) 250 ml lapte 250 ml smantana pentru frisca minim 32% grasime 1 pastaie de vanilie Observatii - in reteta originala se foloseste o jumatate de pastaie vanilie, insa eu am folosit o bucata intreaga si a iesit parfumata asa cum imi doream. Am folosit 5 galbenusuri pentru o cremozitate mai mare. Taiati pastaia de vanilie in doua, razuiti semintele, apoi le puneti in lapte, impreuna cu jumatatile de pastaie. Puneti laptele la incins pe plita, la foc mic spre mediu. Bateti spuma galbenusurile cu fructoza, apoi, la rotatia mica a mixerului, turnati in fir laptele incins pana aproape de punctul de fierbere( scoateti inainte jumatatile de pastaie de vanilie). Puneti apoi pe baie de aburi si la aduceti la o temperatura de 70-maxim 72 grade Celsius, batand cu telul in compozitie. Eu le-am adus pana la 73 grade Celsius si nu mi s-au coagulat. Trageti vasul de pe foc si lasati-l sa ajunga la temperatura camerei. Apoi, il puneti in frigider sa se raceasca foarte bine, minim 2 ore. Dupa ce compozitia de galbenusuri s-a racit foarte bine, bateti frisca spuma. Scoateti compozitia de galbenusuri din frigider, o mai bateti putin cu telul, apoi puneti frisca batuta in ea, treptat, incorporand-o cu un tel sau cu o spatula, cu miscari usoare, pentru a ramane aerata, pufoasa. Inghetata Dumneavoastra este gata, acum fie o puneti in masina de inghetata, fie o puneti intr-o cutie cu capac, la congelator. Insa, pentru cei care nu aveti masina de inghetata si puneti compozitia direct la congelator - va trebui sa amestecati in ea la fievcare 30 minute, pana la inghetarea completa. |