Inghetata foarte cremoasa cu fructe |
Scris de DrMan |
Reteta aceasta poate fi facuta cu orice piure de fructe sau chiar alte baze aromatice (de exemplu, cu pasta de fistic), iese extrem de cremoasa, fara ace de gheata si nu e deloc o reteta dificila. Am preluat reteta de pe Savori Urbane( reteta in acest link), insa am modificat-o pentru a fi mai cremoasa. Am facut-o in acest exemplu cu capsuni. Ingrediente: 300 g piure de fructe nepreparat termic( de zmeura, de capsuni, de mango) 300 ml frisca lichida minim 32% grasime 6 galbenusuri 100g fructoza( in functie de cat de dulce e piureul de fructe, dar fructoza ajuta la cremozitate) - sau folositi amestec de 60 g zahar de mesteacan cu 40 g fructoza Am facut piureul de fructe si l-am pus sa se raceasca in frigider. Am batut galbenusurile cu fructoza spuma, apoi le-am pus pe bain marin si am inceput sa le bat cu telul. Cand am observat ca incepe compozitia sa se ingroase si am simtit-o la deget ca e foarte calduta, am pus in functiune o spatula cu termometru si am amestecat pana a ajuns compozitia la 72 grade Celsius( trebuie sa o tineti pe bain marin, amestecand mereu, pana ajunge la 72-75 grade celsius). Daca nu aveti termometru de bucatarie (desi va recomand calduros sa achizitionati unul, este foarte util si costa relativ putin), semnul ca puteti lua vasul de pe bain marin este ca pe mariginile vasului si pe fundul lui se observa ca se face o usoara pojghita, iar compozitia este ca o smantana groasa. Am pus deoparte compozitia de galbenusuri si, cand a devenit doar usor calduta, am amestact - o cu piureul rece de fructe. Am acoperit cu folie si am lasat la frigider pana s-a racit foarte bine, circa 2 ore. Cand compozitia cu galbenusuri a stat suficient la frigider, batem spuma frisca foarte rece. Apoi, puneti treptat frisca batuta, in 3-4 transe, in amestecul cu galbenusuri, amestecand cu grija cu o paleta sau tel, ca la bezea( ca sa ramana inghetata spumoasa). In acest moment, fie puneti compozitia in masina de inghetata, fie o puneti intr-un vas si o bagati la congelator( insa, din jumatate in jumatate de ora ar trebui sa o scoateti si sa o omogenizati, ca sa ramana cat mai cremoasa. O masina pentru preparat inghetata este foarte utila pentru marii consumatori de inghetata, ne scuteste de aceasta tehnica nitel obositoare...). |