Galuste cu prune(cartofi mov) |
![]() |
![]() |
Scris de DrMan |
Aveam o reteta pentru galustele cu prune cu un aluat facut cu cartofi dulci, pe vremea cand cartofii mov (violet) nu se gaseau pe piata romaneasca. Insa, in prezent avem chiar cultivatori romani care vand acesti cartofi, Nu spun ca se gasesc usor...dar, totusi, ii gasim. Reteta e pentru 6 galuste maricele, am avut niste prune cam mari. Daca folositi fructe mai micute, va vor iesi mai multe galuscute. Ingrediente 5-6 cartofi mov medii (cantarit in crud au avut 600 g, mi-a iesit 370 g piure) 1 ou 100 g premix pentru patiserie 0.5 lingurita sare pentru aluat, 1 lingurita sare puneti in apa in care le veti fierbe 100 g pesmet dietetic 1 lingura ulei 50 g unt 1-2 linguri fructoza scortisoara (facultativ) nuca rasa (facultativ) Coaceti cartofii in coaja in cuoptor, 40-50 minute in functie de cat sunt de mari. Ii verificati la 30 minute ca sa vedeti cam cat mai au de stat in cuptor. Eu am ajuns la concluzia ca atunci cand in bucatarie miroase a cartofi copti, sunt gata si cartofii. Daca ce sunt gata, ii scoateti si ii lasati sa se racoreasca circa 10 minute, cat sa puteti lucra cu ei rapid. Apoi ii taiati pe jumatate si cu o lingura ii scobiti de miez. Adunati intr-un castron circa 370 g miez copt de cartof (sfatul meu e sa aveti mai multi la copt, ca oricum puteti consuma ce va ramane sub forma de garnitura). Ii zdrobiti cu unealta de zdropit cartofii pentru piure, adaugati o jumatate lingurita sare, premixul, 1 ou (bateti oul cu o furculita putin, inainte de a -l adauga) si amestecati cu mana sa faceti aluat. Intre timp, sa fii pus deja o oala cu 3-4 litri apa la fiert, cu 1 lingurita sare. Umeziti mainille putin cu apa, luati o bucata de aluat cat un ou mare, o aplatizati putin in palma, puneti in mijloc o pruna fara sambure, apoi modelati galusca si o puneti pe o farfurie sau pe o folie, trecand la urmatoarea. Intr-o tigaie topiti untul cu uleiul, adaugati pesmetul si il prajiti usor la foc mic. Catre sfarsit, puneti 1-2 linguri fructoza si mai lasati 30 secunde pe foc. Adaugati acum scortisoara, nuca macinata, daca doriti sa le consumati asa. Cand apa clocoteste, dati focul mic si puneti cate 2-3 galuste, asteptati sa se ridice la suprafata si le mai lasati circa 2 minute. Eu le-am fiert in total 6 minute, dar erau nitel mai marisoare, din cauza prunelor. Teoria spune ca trebuie sa le luam din apa cand s-au ridicat la suprafata, dar mie mi s-au parut ca ies mai pufoase daca le mai las inca vreo 2 minute sa fiarba. Le scoateti cu spatula, le puneti in tigaia cu pemet, le tavaliti bine prin pesmet, apoi treceti la alta transa. Pofta buna! |