Acasă Reţete Deserturi Tarta cu ciocolata neagra, alba si portocale (Mary Berry)
Tarta cu ciocolata neagra, alba si portocale (Mary Berry) Imprimare Email
Scris de DrMan   

Tarta aceasta e preluata de la scriitoarea britanica de gastronomie Mary Berry. Mary are o serie de emisiuni pe un canal tv cu profil gastronomic, emisiuni in care prezinta retete extrem de bine explicate, atat de explicite incat cred sincer ca nici nu trebuie sa fii un priceput pe bucatareala ca sa finalizezi ok un preparat prezentat de ea.

Sincer, a fost pentru prima data cand am inteles si eu unde greseam de nu prea ieseau cum trebuie tartele...aluatul nu imi iesea sfaramicios. Si pentru ca minunata Mary a explicat ca pentru 2 maini stangi, mi-a

iesit o tarta minunata.

Ingredientele sunt pentru o forma cu diametrul de 20 cm, dar este o tarta foarte satioasa, va asigur ca va ajunge pentru 8-10 persoane. Daca doriti sa o faceti mai mare, dublati cantitatile. Eu folosesc forme de unica folosinta.

Ingrediente si preparare aluat:

100 g premix pentru patiserie "Dr. Man - slabesti mancand"

50 g unt 82% foarte rece, taiat cuburi

40 g fructoza

1 galbenus

1 lingura de apa

un praf de sare

Toate ingredintele trebuie sa fie foarte reci (eu tin inclusiv premixul 2-3 ore la frigider, apa o iau dintr-un pahar in care am cuburi de gheata).

Puneti in robot premixul, fructoza, untul si sarea si mixati, cu serii de pulsatii, pana obtineti firimituri cu aspect de pesmet.

Rasturnati "firimiturile" intr-un vas si faceti o adancitura in care puneti galbenusul batut cu apa. Amestecati rapid ca sa se formeze o bila de aluat. Nu framantati, pentru reusita unui aluat nisipos nu trebuie sa se formeze retea de gluten.

Aplatizati putin bila, o inveliti in folie si o dati la frigider pentru jumatate de ora.

Scoateti bila de aluat, o intindeti, o puneti in forma, o intepati cu furculita si o mai dati pentru 15 minute la frigider. pentru forma de 20 cm diametru, eu am intins un cerc de aluat cu diametrul de 27 cm. Va poate ajuta ca sa intelegeti mai bine cum sa procedati in aceasta etapa daca intrati aici, unde am explicat si mai detaliat prepararea si coacerea unei coaje de tarta..

Dupa acest timp, acoperiti aluatul cu o folie aluminiu, puneti boabe de fasole/naut si il dati pentru 10 minute la cuptorul incins la 170 grade Celsius. Dupa cele 10 minute, scoateti boabele din tarta si folia si mai dati la cuptor, cu focul de jos, pentru inca 8 minute. Intre timp, pregatiti umpluturile de ciocolata.

Umplutura de ciocolata alba:

O puteti pregati inca de cand ati bagat tarta in cuptor, ajuta sa se intareasca, pentru a o putea pune cu posul peste umplutura de ciocolata neagra.

50 g ciocolata alba

25 g unt 82% grasime

15 g premix pentru patiserie "Dr. Man - slabesti mancand"

20 g fructoza

1 ou

coaja de la o portocala mica

Puneti pe bain marin ciocolata cu untul. Amestecati intr-un bol micut premixul cu fructoza si coaja rasa de portocala. Cand ciocolata s-a topit, luati de pe foc, puneti premixul, amestecati cu o spatula, apoi incorporati oul batut, amestecand cu un tel ca sa nu fie cocoloase. Eu pun un praf de sare cand bat oul.

Puneti compozitia intr-un pos micut si lasati sa se mai raceasca si intareasca (pana se coace coaja de tarta).

Umplutura de ciocolata neagra:

115 g ciocolata dietetica neagra

75 g unt 82% grasime

40 g premix pentru patiserie "Dr. Man - slabesti mancand"

50 g fructoza

4 oua

un praf de sare

Puneti pe bain marin ciocolata cu untul. Amstecati intr.un vas premixul cu fructoza. Bateti intr-un vas ouale cu un praf de sare. Cand ciocolata s-a topit, luati de pe foc si adaugati premixul, amestecati cu o paleta. Apoi adaugati fractionat ( in 4 transe) ouale batute, amestecand cu un tel ca sa omogenizati frumos compozitia.

Scoateti tarta, puneti compozitia de ciocolata neagra. Cu posul faceti modele cu ciocolata alba pe deasupra, pana o turnati pe toata (puteti face o spirala).

Dati tarta la cuptor pentru inca 14 minute.

Observatie: Mary zice sa o mai lasam la copt 10 minute, spune ca tarta trebuie scoasa cand crema de ciocolata se misca, pare necoapta. Am incercat, insa mi s-a parut ca se simte inca premixul. Am incercat sa o coc pana ce doar mijlocul tartei se misca, pare lichid - adica pret de 18-20 minute. Dupa ce s-a racit foarte bine, era prea inecacioasa crema.

Mi-a iesit perfect daca am lasat tarta umpluta sa se coaca 14 minute. Pe margine parea inchegata pe o distanta de cca 1 cm, in rest parea foarte lichida.

Dupa racire, crema de ciocolata neagra a ramas fina, dar inchegata (de consistenta unei creme tartinabila de ciocolata), crema alba cu portocala era mai lichida, de consistenta unui sos gros de vanilie. De altfel, asa arata si tarta lui Mary, crema alba trebuie sa se scurga peste cea neagra cand tai tarta. Varianta aceasta a fost minunata si pe aceasta v-o recomand, coacere de 14 minute la 175 grade Celsius.

Lasati minim 5-6 ore sa se raceasca, e cam ca la crema de zahar ars, nu poate fi taiata prea repede dupa coacere.

Pofta buna!

 
Copyright © 2020 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions