Acasă Reţete Deserturi Prajitura Brigadeiro
Prajitura Brigadeiro Imprimare Email
Scris de DrMan   

Prajitura Brigadeiro e un desert de casa delicios, cu un blat ciocolatos si o crema de cacao si lapte condensat. Reteta a devenit una din preferatele mele, mai ales ca nici nu este greu de facut si nu iese foarte scumpa. Prajitura este inspirata din reteta bomboanelor braziliene care poarta acelasi nume.

Am preluat si am adaptat reteta de aici.

Cantitatile sunt pentru o tava de 18x23 cm.

Mai intai, preparati laptele condensat de casa:

100 g lapte praf integral 26% grasime, fara zahar (eu folosesc lapte praf Raraul - pe acesta vi.l recomand)

100 ml apa

125 g fructoza

Puneti apa si fructoza sa fiarba pe foc mic, amestecand mereu. cand incepe sa clocoteasca, lasati la foc mic 3 minute si apoi lasati sa se raceasca circa 10 minute. Dupa ce s-a mai racit putin, puneti siropul rezultat in vasul inalt al unui blender vertical, adaugati 1/3 din laptele praf si blenduiti. Continuati mixarea adaugand treptat tot laptele praf. Lasati sa se raceasca foarte bine (chiar il puneti la frigider). Ar fi o ideea sa-l faceti cu o zi inainte, mai economisiti timp cand preparati prajitura.

Va dau un sfat: ca sa lucrati mai usor, faceti portie dubla de lapte condensat. El poate fi pastrat la frigider cateva saptamani bune. Folositi la prajitura 240-250 g, restul il veti folosi alta data, fie la aceeasi prajitura, fie la alta reteta.

Ingrediente blat:

2 oua medii spre mari

180 g fructoza

150 g premix patiserie "Dr. Man - slabesti mancand"

50 g cacao

100 ml lapte

100 ml cafea neindulcita (eu am folosit ness Brasero decaf)

60 ml ulei

1 lingura zeama lamaie

0,5 lingurita praf d ecopt

0,5 lingurita bicarbonat de sodiu

aroma vanilie

1 sfert lingurita sare

Amestecati intr-un vas premixul, cacaoa, praful de copt si bicarbonatul.

In alt vas bateti spuma ouale cu sarea si fructoza. Adaugati apoi uleiul in fir subtire, ca la maioneza, mixand continuu. Adaugati zeama de lamaie, mixati. Puneti laptele si cafeaua, vanilia, mixati si apoi turnati acest amestec peste amestecul cu premix si cacao. Mai intai omogenizati cu un tel, apoi mixati putin ca sa se omogenizeze perfect.

Coaceti la 170 grade Celsius, in tava captusita cu hartie de copt, circa 40 minute (faceti testul cu scobitoarea la 35 minute).

Rasturnati blatul pe un gratar de bucatarie si lasati sa se raceasca bine.

Ingrediente crema:

250 g lapte condensat

60 g cacao

400 ml smantana pentru frisca 35% grasime

aroma de vanilie

Amestecati laptele condensat cu cacaoa si aroma de vanilie. Adaugati smantana in 2 transe, amestecand sa se omogenizeze foarte bine. Apoi mixati pana devine crema spumoasa. Eu apoi am mai lasat la frigider 15 minute, apoi am mai mixat putin, sa ma asigur ca este ferma. Daca la final vi se pare ca este prea moale, adaugati 1 lingura cu varf de cacao si mai mixati putin.

Asamblare:

Blatul de prajitura o sa fie un pic bombat. Eu am taiat partea bombata si am rupt.o bucati. Restul blatului l-am taiat pe jumatate si am obtinut 2 bucati. Bucatile de la netezirea blatului le-am dat prin blender (doar cateva bucatele mai subtiri si mai uscate; restul bucatilor le puteti consuma la un ceai, sunt gustoase ca un chec ciocolatos) si am obtinut un pesmet.

Puneti jumatate de crema pe baza prajiturii, asezati a doua jumatate de blat, apoi adaugati si cealalta jumatate de crema si neteziti cu o spatula.

Pe deasupra am presarat pemetul obtinut din netezirea blatului. Puteti pune ciocolata rasa in loc sa procedati ca si mine.

Pofta buna!

 
Copyright © 2024 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions