Acasă Reţete Deserturi Savarine de casa

 

 

 

"Slăbeşti mâncând.
Cum să scapi de kilogramele în plus şi să mănânci după pofta inimii"


Cartea poate fi gasita in librarii sau comandata online pe website-ul editurii Polirom.
De dr. Gabriela Man

 


 
Slabesti Mancand
Savarine de casa Imprimare Email
Scris de DrMan   

Prajitura care ne aminteste de copilarie, de acele duminici in care bunicii ne duceau la cofetarie si ne cumparau savarine pline de sirop si frisca. Savarinele imi vor aminti intotdeauna de acele duminici vesele si pline de iubire.

Reteta este foarte simpla, eu am facut savarinele in tava de briose in care am pus forme de silicon. Mi-au iesit fix 12 bucati, poate putin prea inalte, erau mai potrivite niste forme speciale de copt savarine, cu un diametru un pic mai mare. Dar si asa, au iesit grozav de bune.

Ingrediente pentru 12 bucati

Pentru aluat:

2 oua

250 g premix pentru patiserie "Dr. Man"

250 ml lapte

1 lingura fructoza (25 g)

2 lingurite rase drojdie uscata (5-6 g)

40 ml ulei

1 lingurita coaja rasa de lamaie

1/4 lingurita sare

Incalziti putin laptele. Puneti intr-un bol micut drojdia, putina fructoza si putin premix (din ce ati cantarit pentru aluat), diluati cu cateva linguri din laptele caldut pregatit, frecati cu o lingurita sa se topeasca drojdia si lasati 10 minute sa creasca putin. Puneti fructoza ramasa peste premix. Bateti cu un tel micut ouale intregi cu sarea, adaugati jumatate din laptele ramas. Cand drojdia a crescut putin, puneti-o peste premix, apoi adaugati laptele si ouale, uleiul. Mixati cu paletele spiralate ale mixerului 3 minute, acoperiti cu folie si lasati sa dospeasca 30 minute.

Puneti apoi aluatul in forme si mai lasati sa dospeasca in forma 15 minute, timp in care incalziti cuptorul la 160 grade Celsius.

Le coaceti la 160 grade circa 25-30 minute (pana devin usor rumenite pe suprafata).

Le scoateti din cuptor, le lasati in forme circa 5 minute, apoi le scoateti pe un gratar. Cand sunt reci, le taiati capacelul, dar incercati sa lasati capacelul nedesprins de corpul savarinei la un capat.

Ingrediente sirop:

500 ml apa

120 g fructoza

2 fiole esenta de rom sau rom

Fierbeti pe foc circa 5 minute de cand a inceput sa clocoteasca.

Ingrediente glazura de fructe

50-60 g visine sau alte fructe

1-2 linguri fructoza

2-3 linguri apa

1 lingurita gelatina rapida pentru ornat + 1 lingurita fructoza

Am blenduit fructele cu apa si fructoza, am pus sa fiarba putin, ama dunat spuma (au fiert circa 4 minute din momentul in care au inceput sa clocoteasca). Am lasat putin sa se raceasca. Apoi am pregatit glazura: am amestecat gelatina cu fructoza, am pus o lingurita de apa, am pus piureul de fructe, am mai pus putin pe foc (1 minut). Aceasta glazura o pregatiti cand savarinele nu sunt umplute cu frisca, intai le glazurati si apoi le umpleti cu frisca.

Ingrediente frisca:

300 ml smantana pentru frisca 35% grasime

2 linguri fructoza

2-3 lingurite zeama de lamaie

aroma de vanilie

Bateti smantana, la 2 minute adaugati fructoza si vanilia. mai bateti 2-3 minute, apoi incepeti sa picurati zeama de lamaie - o va intari si o va fixa sa stea foarte ferma.

Savarinele reci le intepati cu niste frigarui subtiri sau cu ceva fruculita cu dinti mai subtiri (eu am o unealta speciala din trusa de ciocolaterie). Apoi le puneti intr-o taviti si turnati sirop peste ele. E bine sa le lasati 8-10 ore sa se insiropeze bine, timp in care le mai intoarceti din and in cand (sa se insiropeze complet, atat in partea superioara, cat si in partea inferioara).

Savarinele insiropate si reci (de la frigider) le ungeti cu piureul de fructe sau cu un gem dulce-acrisor, apoi le umpleti cu un posch cu frisca.

Pofta buna!

 

 
Copyright © 2018 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions