Acasă Reţete Deserturi Placinta dobrogeana (placinte tirfa)
Placinta dobrogeana (placinte tirfa) Imprimare Email
Scris de DrMan   

Trebuie sa va marturisesc faptul ca nu credeam sa poata fi preparat un astfel de aluat din faina mea speciala. Este un aluat care cere o faina fina, iar premixul meu este plin de tarate si fibre :)))

Pana la aceasta reteta facusem, de-a lungul anilor, mai multe incercari, insa toata s-au soldat cu esecuri. In cele din urma am renuntat la idee.

De putin timp am intrat pe o pagina de gospodine marea parte originare din Moldova (toata lumea stie ca moldovencele sunt experte in placintarit) si am vazut filmulete cu astfel de placintele, in foi, ele le numesc placinte tirfa. Asa ca am mai facut o incercare, de data aceasta reusita. Eu sunt foarte multumita de rezultat, chiar daca nu sunt chiar identice cu placinetel din faina alba, dar ies niste placinte delicioase, cu foite fine.

Din ingredientele prezentate ies 8 bucati placinte, daca veti merge pe varianta de a le face individual, si nu in forma clasica de placinta dobrogeana spiralata mare.

Umpluturile pot fi extrem de variate: branza dulce de vaci (am pus fructoza, 1 ou mic, vanilie si coaja de lamaie), branza sarata cu cozi de ceapa si marar (eu pun si 1 ou), mere calite cu scortisoara, varza calita, spanac cu feta etc

Ingrediente:

450 g premix patiserie "Dr. Man" plus 50 g pentru lucru cu aluatul pe masa

370 ml apa calduta

1 ou

1,5 lingura otet

1,5 lingura ulei

1,5 lingura vodca

1-1,5 lingurita sare

Umplutura dorita, circa 500-600 g

300 ml ulei pentru modelat

20 g unt pentru pus pe placinte

Eu am facut 4 placintele tirfa cu telemea_cozi ceapa si marar si 1 placinta dobrogeana cu branza dulce si vanilie.

Puneti oul, sarea, uleiul, vodca si otetul si bateti putin cu un tele. Adaugati apa, treptant, batand in continuare. Apoi adaugati premixul in cateva transe, amestecand cu o lingura mai mare. Dupa ce ati incorporat premixul, mixati 3-4 minte cu paletele spirala ale mixerului. Rasturanti apoi aluatul pe masa cu presrata cu faina si framantati putin, incorporand 30 g din cele 50 g pentru modelat (pastrati 1 lingura pt modelat).

Puneti aluati inapoi in vas, acoperiti cu folie si lasati sa se odihneasca 30 minute.

Cand a trecut acest timp, rasturnati aluatul pe masa pudrata cu putina faina, impartiti in 8 bucati. Modelati fiecare bucata in forma de bila. Dupa ce ati facut 8 bile, le acoperiti cu folie alimentara si le mai lasati sa stea 15 minute.

Apoi luati fiecare bila si o intindeti sub forma unui cerc, aluatul sa aiba grosimea de 2-3 mm.

Puneti 2 linguri ulei intr-un vas rotund nu inalt, puneti primul cerc facut; intindeti al doilea cerc si, inainte de a-l pune peste primul, puneti 2 linguri de ulei peste primul cerc, apoi asezati pe el cercul 2; intindeti cercul 3, puneti 2 linguri ulei pe cercul 2, puneti peste el cercul 3; si tot asa pana intondeti toate cele 8 bile de aluat.

Acoperiti vasul cu folie alimentara si lasati sa se odihneasca 30 minute.

Pe masa din bucatarie puneti o fata de masa pe care sa o folositi si pe viitor tot pentru aluaturi, deoarece se va pata cu ulei. Cand va apucati sa lucrati placintele, sa aveti mainile unse cu ulei.

Luati un cerc, il intindeti putin cu mainile, in aer, cum fac italienii la blatrul de pizza (nu neaparat sa-l aruncati in aer :)) ), puneti pe masa foaia deja un pic mai mare si incepeti sa trageti usor de margini ca sa intindeti o foaie cat mai subtire.

Aveti aici si aici un video cu tehnica, va este util pentru a intelege miscarile. Intrati si aici sa vedeti tehnica intinderii.

Taiati marginile mai grosute ale aluatului cu o rola. Cu o pensula de patiserie stropiti toata suprafata aluatului cu ulei. Indoiti la un capat putin aluatul, sa nu fie chiar foita subtire, adica sa aveti 2 straturi ( pe o portiune de circa 3-4 cm), puneti umplutura aleasa pe aceasta portiune si mai sus, pana aproape de jumatate. Apoi, ajutandu-va de fata de masa, prindeti de pe laterate fata de masa, rulati aluatul. deci, rulati aluatul cu fata de masa, il obligati sa se ruleze spre fata. ridicand de laterale fata de masa. Trebuie rulat cu ajutorul fetei de masa, nu cu mainile, deoarece asa nu riscam sa lipim foitele intre ele si se incorporeaza aer intre foitele placintei,

Aveti tehnica aici.

Faceti un melcisor, daca vreti sa mergeti pe varianta placinte tirfa, sau construiti un melc mai mare (placinta dobrogeana), cum vedeti in film aici. Nu rasuciti ruloul cum era in primul video pus de mine la tehnica intinderii, eu am incolacit ruloul simplu ca un melc.

Ponturi: e important sa lasati aluatul sa se odihneasca, asa cum e trecut in reteta; in bucatarie sa fie cald; este important sa fie ulei mult intre ele atunci cand stau in vas sub forma de cercuri (cum spuneam, cate 2 linguri de ulei peste fiecare cerc; cand va apucati sa intindeti cercurile de aluat foita, mai intai rasturnati grupul de 8 cercuri aluat cu susul in jos (ca sa incepeti sa lurati primul cerc de aluat pus in vasul cu ulei); lucrati cu delicatete, cu blandete, atunci cand intindeti foita subtire.

Mie imi place mai mult varianta de tirfa, fiecare bucata sa reprezinte o placinta individuala. Ungeti placintele cu ou batut sau puneti peste ele bucatele mici de unt (fulgi de unt rece). Mie imi plac mult mai mult fara ou.

Se coc 30-35 minute la 170 grade Celsius (sa devina aurii) - primul gratar de jos, primele 10-15 minute cu foc de jos, apoi foc jos-sus. Le lasati sa se raceasca. Placintelele dulci le pudrati cu fructoza pudra.

Merita sa incercati aceasta reteta, chira daca initial vi se va parea complicata sau nu o sa va iasa perfecta din prima, sunt fabuloase!

 
Copyright © 2025 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions