Cozonaci impleticiti |
Scris de DrMan |
Da, ati citit bine, asa se numesc - cozonaci impleticiti :)) Am folosit reteta clasica de cozonaci traditionali, dar am folosit tehnica impletirii si ungerea lor cu sirop, la final, de la o reteta de cozonaci mai cosmopoliti, preluata de aici.Va sugerez sa intrati in link sa vedeti fotografiile cu modalitatea de a-i impleti. Va ies 2 cozonaci frumosi in tavi de marime normala. Ingrediente: 450 g premix patiserie "Dr. Man> 37 g drojdie proaspata (1,5 cub drojdie Pakmaya de 25 g) 360-370 ml lapte caldut (depinde de cat de uscata e faina, trebuie sa va iasa un aluat mai moale decat cel de paine) 60 g unt de 82% grasime 60 g unt topit caldut 1 ou intreg 3 galbenusuri 20 ml ulei 100 g fructoza coaja de lamaie, coaja de portocala, rom 1-1,5 lingurita sare Pentru umplutura: 3 albusuri 250 g nuca 2 linguri cacao 120 g fructoza rom Pentru inceput, e de retinut ca ingredientele trebuie puse in bucatarie cu o seara inainte, sa ajunga toate la temperatura camerei (cu exceptie laptelui si untului, acestea oricum vor fi incalzite). Puneti premixul intr-un vas mare, in care veti framanta cozonacii. Pregatiti maiaua: intr-un castronel, frecati drojdia cu 2 linguri fructoza (din cea pregatita), adaugati o lingura de premix (din cantitatea pregatita) si 3-4 linguri din laptele caldut. Lasati sa creasca 10-15 minute. Intre timp, mixati intr-un vas galbenusurile cu un praf sare si fructoza. Adaugati uleiul, mixati. Apoi adaugati cam jumatate din cantitatea de lapte caldut, amestecand bine. Puneti sarea in premix si amestecati bine (sa nau ajunga direct maiaua pe sare, sa fie sarea difuzata in premix). Faceti o gropita in premix si puneti galbenusurile si maiaua, aromele si incepeti sa framantati cu mana. Adaugati lapte caldut si framantati cu mana, circa 5-6 minute, pana se incorporeaza toate. Bagati acum mixerul in functiune si mixati cu paletele spirala circa 3-4 minute. Dupa acest timp, incepeti sa adaugati si untul, in timp ce mixati, il adaugati treptat, in 3 transe. Acoperiti vasul cu folie alimentara si un servet si lasati sa creasca, la loc caldut, timp de 45 minute. Pregatiti umplutura: tocati nucile (eu le-am dat prin robot); amestecati nucile tocate cu cacaoa; bateti spuma albusurile cu un praf de sare, adaugati apoi fructoza, bateti pana devine bezeaua iar ferma. Adaugati apoi amestecul de nuci si amestecati usor cu o paleta. Cand aluatul a crescut, il rasturnati pe masa unsa cu ulei, ungeti-va si mainile cu ulei (sa puteti modela cozonacii). Impartiti aluatul in 4 bucati, intindeti fiecare bucata pe masa sub forma de dreptunghi, ungeti cu 1/4 umplutura, rasuciti sub forma de rulou. cand ati facut 2 rulouri, procedati ca in link si impletiti un cozonac. Il punetri in tava. Tot asa procedati si cu al doilea cozonac. Coaceti cozonacii 50 minute, la 160 grade Celsius, pe gratarul cel mai de jos (eu am si lasat primele 20 minute sa vina caldura doar de jos, dar am lasat sa vina caldura de jos si pe ultimele 10 minute, observasem ca se rumenesc prea tare la suprafata). Observatie importanta: nu trebuie sa fie prea mici formele, sa stea inghesuiti, se coc greu si nu cresc asa frumos. De exemplu, tavile mele au la baza 8x22 cm, am dacut 2 cozonaci in ele si inca unul intr-o tava rotunda. Daca aveti tavi mai mari, atunci va ies fix 2 bucati. faceti un sirop din 50 ml apa si 3-4 linguri fructoza, il fierbeti circa 15 minute. Cans scoateti cozonacii, ii ungeti cu pensula cu acest sirop, cat sunt fierbinti. Ii scoateti din tava dupa circa 10 minute, cu mare grija, ii lasati sa se raceasca pe un gratar, culcati pe lateral. Se taie cand sunt reci. Pofta buna! |