Acasă Reţete Deserturi Prajitura betivana
Prajitura betivana Imprimare Email
Scris de DrMan   

Am analizat mai multe retete, am incercat doua, in final am facut o compilatie si va prezint varianta finala, de care sunt foarte multumita.

Ingredientele sunt pentru o tava de 35x25 cm.

Blat:

6 oua

110 g premix patiserie "Dr Man"

140 g fructoza

30 g cacao

1 plic praf de copt

40 ml vin

un praf de sare

Amestecati premixul cu praful de copt si cacaoa. Bateti albusurile spuma cu un praf de sare. cand spuma e ferma, adaugati fructoza si bateti pana se topeste. Continuati sa bateti si adaugati vinul in 3-4 transe. Adaugati apoi galbenusruile unul cate unul, mixand continuu. La sfarsit adaugati amestecul cu premix si amestecati usor cu paleta de patiserie, cu miscari verticale. Coaceti la 170 grade Celsius, circa 25 minute 9faceti testul cu scobitoarea.

Sirop: puneti la fiert 4 linguri fructoza cu 900 ml apa, fierbeti 30 minute si lasati apoi sa se raceasca (la final adaugati aroma vanilie, la ultimuele 2 minute).

Crema:

6 galbenusuri

180 g fructoza

400 ml lapte

30 g premix (2 linguri)

un praf de sare

aroma vanilie

250 g unt 82% grasime

Mixati galbenusurile cu fructoza, sare si un pic din lapte, adaugatiapoi premixul si laptele in transe alternative, sa nu se faca cocoloase. Puneti la fiert pe bain marin sau intr-o cratita cu interior ceramic, fierbeti pana se ingroasa (circa 5-6 minute din momentul in care a inceput sa fiarba, lasati sa se ingroase si sa faca bulbuci mari , ca o mamaliga pusa la fiert...).

Acoperiti cu o folie alimentara pe suprafata direct si lasati sa se raceasca.

Separat bateti untul spuma. Cand e rece fiertura cu galbenusuri, adaugati cate o lingura in unt si mixati, pana le amestecati cele 2 compozitii. 

Insiropati bine blatul, puneti apoi crema si dati la frigider.

Spuma de albusuri:

6 albusuri

100 g fructoza

aroma vanilie

un praf sare

Bateti spuma albusurile cu un praf de sare; adaugati fructoza si vanilia si mixati pana devine bezea ferma. Puneti pe bain marin si bateti cu telul pana se infoaie si se vad prin ea "bilute" de albus ferm (cand gustati, e calduta si are gust de bezea coapta). Aceasta inseamna circa 7-8 minute.

Puneti peste crema, nivelati si lasati prajitura la frigider 3-4 ore.

Pofta buna!

 

 
Copyright © 2024 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions