Croissante cu mere, aluat cu iaurt |
Scris de DrMan |
O reteta de croissant din aluat cu iaurt, puteti face si cu umplutura sarata (in acest caz folositi la aluat doar 1 linguraÂÂ rasa fructoza) foarte simpla. Ies niste cornuri fragede si gustoase,sunt foarte incantata de aceasta reteta, mai ales ca se face simplu. Este adevarat ca nu este chiar ca varianta originala frantuzeasca, dar eu spun ca e un echvalent delicios. Ingrediente pentru o tava (mare) si jumatate: 430 g premix pentru patiserie "DR. Man" 200 g unt rece 82% grasime 1-1,5 lingurite sare 70 g fructoza 200 g iaurt 1 ou 1 plic de 10 g drojdie uscata Pakmaya vanilie Ingrediente pentru umplutura: 4-5 mere mari 1-2 linguri fructoza (facultativ) scortisoaraÂÂ Dizolvati drojdia in 2-3 linguri apa calduta (nu foarte calduta, cata sa va ajute sa dizolvati drojdia). taiati untul cubulete. Puneti in robot premxul, sarea, untul si mixati 1-2 minute. Puneti apoi fructoza si mai mixati pana arata ca un pesmet (tot 1-2 minute). Punteti face aceasta operatiune si cu mana, sa amestecati untul cu fructoza si premixul, dar trebuie sa lucrati foarte rapid si sa aveti mainile reci. Puneti amestecul intr-un vas, faceti o adancitura la mijloc si adaugati: oul, iaurtul, vanilia si drojdia dizolvata. Amestecati rapid cu mainile sa faceti un aluat omogen, apoi il puneti intr-o punga ermetica si il dati la frigider pentru 2 ore si jumatate. Il lasati sa creasca la rece. Punga sa nu fie foarte stransa pe aluat, sa-i permita dilatarea. Il scoateti si il lasati la temperatura camerei 30-40 minute, sa se inmoaie putin untul din compozitie si sa-l puteti modela( si sa mai creasca putin). Intre timp pregatiti umplutura de mere: curatati merele de coaja si le dati pe razatoarea mare. Le stroarceti in pumni de sucul in exces, apoi le caliti in putin ulei sau unt, cu 1-2 linguri de fructoza (daca nu sunt suficient de dulci) si scortisoara. Intindeti aluatul, il taiati dreptunghiuri, apoi fiecare dreptunghi il taiati pe diagonala, ca sa va iasa cate 2 triunghiuri.ÂÂ Bateti un on intreg intr-o farfurie. Puneti cu lingurita o gramajoara umplutura pe baza triunghiului, ungeti cu ou batut varful, apoi rulati de la baza spre varf, modelati cornulete. Cand ati facut tava, dati drumul la cuptor la 170 grade si le mai lasati sa creasca in tava pana se incinge cuptorul (circa 15 minute). Le ungeti cu ou batut (daca doriti, presarati si susant) si le coaceti la 170 grade Celsius circa 22-25 minute (pana capata o culoare aurie. Pofta buna!ÂÂ ÂÂ |