Tort cu mere si crema caramel |
Scris de DrMan |
Un tort delicios, rafinat si aromat. Fac o precizare: nu este sanatos sa consumam prea des alimente caramelizate, in special fructoza. De aceea, un astfel de tort se prepara asa cum se presupune ca se fac torturile - mai rar, la aniversari diverse. Reteta am preluat-o si am adaptat-o de aici. Cantitatile din reteta sunt pentru o forma de tort de 22-23 cm. Mai intai preparati sosul caramel: 150 g fructoza 50 g tagatoza (sau puteti folosi doar fructoza, 220 g) 100 g unt 200 ml smantana pentru frisca 2 linguri apa Puneti la topit fructoza cu tagatoza si cele 2 linguri de apa; cand a facut o culoare aramie frumoasa (nu foarte inchisa, se arde si devine amara), adaugati untul, trageti pe margine; adaugati si frisca (chiar daca untul nu este tot topit), mai puneti cateva secunde pe foc mic, apoi lasati la racit. Umplutura cu mere: 4 mere marisoare (circa 800 g) 2-3 linguri fructoza 1 lingura unt Curatati merele, le scoateti casuta samburilor. Le taiati cubulete. Le puneti la calit cu unt si fructoza dupa gust. Le lasati pana scade tot siropul lasat de ele. Ingrediente blat: 6 oua 5 linguri fructoza 90 g premix patiserie "Dr. Man" un praf de sare Se separa albusurile de galbenusuri; se bat spuma albusurile cu un praf de sare; se adauga fructoza si se bat pana se dizolva aceasta; se adauga galbenusurile, se bat sa se omogenizeze; se adauga premixul si se amesteca cu o paleta de patiserie, u miscari verticale usoare, ca sa mentinem aerul incorporat de catre albusuri. Se coace la 170 grade Celsius circa 30-35 minute (faceti testul cu scobitoarea la 30 minute). Ingrediente sirop (pentru insiropare blat): 3-4 linguri fructoza 150 ml apa plata Caramelizati fructoza cu 1 lingura de apa, apoi stingeti cu cei 150 ml apa. Lasati sa se raceasca inainte de a insiropa blatul. Eu nu am insiropat foarte tare. Ingrediente crema: 250 g crema mascarpone 400 ml frisca sosul caramel Bateti crema mascarpone cu sosul caramel racit (pastrati o lingura de sos ca sa ornati tortul). Bateti frisca spuma, apoi o turnati peste crema mascarpone si amestecati cu o paleta patiserie. Daca vi se pare ca nu este prea legata, puteti adauga 1 lingurita gelatina pulbere (dizolvata in apa vreo 10 minute, apoi fluidizata pe bain marin); puneti peste gelatina fluidizata cateva linguri de rema, amestecati, apoi turnati peste toata crema, amestecati cu paleta patiserie, cu miscari verticale. In mod normal nu este nevoie de gelatina, daca mascarpone este de calitate. Asamblare tort: taiati blatul in 3 parti; insiropati usor cu o pensula fiecare parte; puneti baza tortului prima felie de blat, acoperiti cu strat subtire crema, apoi cu un posh faceti pe margine un inel de crema; in mijlocul inelului puneti jumatate de mere; puneti foaia 2, acoperiti cu strat subtire crema, faceti inel de crema pe margine cu poshul, apoi umpleti cu restul de mere mijlocul inelului; acoperiti cu a treia sectiune d eblat, acoperiti tot tortul cu crema. Faceti gramajoare de crema pe suprafata tortului, pe margine, in mijloc turnati sosul caramel pastrat pentru ornare (il topiti un pic pe bain marin ca sa redevina fluid). Puteti orna pe margine cu nuci caramelizate in fructoza, zdrobite (crantz). Pofta buna! Â Â |