Acasă Reţete Deserturi Tort cu mere si crema caramel

 

 

 

"Slăbeşti mâncând.
Cum să scapi de kilogramele în plus şi să mănânci după pofta inimii"


Cartea poate fi gasita in librarii sau comandata online pe website-ul editurii Polirom.
De dr. Gabriela Man

 


 
Slabesti Mancand
Tort cu mere si crema caramel Imprimare Email
Scris de DrMan   

Un tort delicios, rafinat si aromat. Fac o precizare: nu este sanatos sa consumam prea des alimente caramelizate, in special fructoza. De aceea, un astfel de tort se prepara asa cum se presupune ca se fac torturile - mai rar, la aniversari diverse. Reteta am preluat-o si am adaptat-o de aici.

Cantitatile din reteta sunt pentru o forma de tort de 22-23 cm.

Mai intai preparati sosul caramel:

150 g fructoza

50 g tagatoza (sau puteti folosi doar fructoza, 220 g)

100 g unt

200 ml smantana pentru frisca

2 linguri apa

Puneti la topit fructoza cu tagatoza si cele 2 linguri de apa; cand a facut o culoare aramie frumoasa (nu foarte inchisa, se arde si devine amara), adaugati untul, trageti pe margine; adaugati si frisca (chiar daca untul nu este tot topit), mai puneti cateva secunde pe foc mic, apoi lasati la racit.

Umplutura cu mere:

4 mere marisoare (circa 800 g)

2-3 linguri fructoza

1 lingura unt

Curatati merele, le scoateti casuta samburilor. Le taiati cubulete. Le puneti la calit cu unt si fructoza dupa gust. Le lasati pana scade tot siropul lasat de ele.

Ingrediente blat:

6 oua

5 linguri fructoza

90 g premix patiserie "Dr. Man"

un praf de sare

Se separa albusurile de galbenusuri; se bat spuma albusurile cu un praf de sare; se adauga fructoza si se bat pana se dizolva aceasta; se adauga galbenusurile, se bat sa se omogenizeze; se adauga premixul si se amesteca cu o paleta de patiserie, u miscari verticale usoare, ca sa mentinem aerul incorporat de catre albusuri.

Se coace la 170 grade Celsius circa 30-35 minute (faceti testul cu scobitoarea la 30 minute).

Ingrediente sirop (pentru insiropare blat):

3-4 linguri fructoza

150 ml apa plata

Caramelizati fructoza cu 1 lingura de apa, apoi stingeti cu cei 150 ml apa. Lasati sa se raceasca inainte de a insiropa blatul. Eu nu am insiropat foarte tare.

Ingrediente crema:

250 g crema mascarpone

400 ml frisca

sosul caramel

Bateti crema mascarpone cu sosul caramel racit (pastrati o lingura de sos ca sa ornati tortul). Bateti frisca spuma, apoi o turnati peste crema mascarpone si amestecati cu o paleta patiserie.

Daca vi se pare ca nu este prea legata, puteti adauga 1 lingurita gelatina pulbere (dizolvata in apa vreo 10 minute, apoi fluidizata pe bain marin); puneti peste gelatina fluidizata cateva linguri de rema, amestecati, apoi turnati peste toata crema, amestecati cu paleta patiserie, cu miscari verticale. In mod normal nu este nevoie de gelatina, daca mascarpone este de calitate.

Asamblare tort: taiati blatul in 3 parti; insiropati usor cu o pensula fiecare parte; puneti baza tortului prima felie de blat, acoperiti cu strat subtire crema, apoi cu un posh faceti pe margine un inel de crema; in mijlocul inelului puneti jumatate de mere; puneti foaia 2, acoperiti cu strat subtire crema, faceti inel de crema pe margine cu poshul, apoi umpleti cu restul de mere mijlocul inelului; acoperiti cu a treia sectiune d eblat, acoperiti tot tortul cu crema. Faceti gramajoare de crema pe suprafata tortului, pe margine, in mijloc turnati sosul caramel pastrat pentru ornare (il topiti un pic pe bain marin ca sa redevina fluid). Puteti orna pe margine cu nuci caramelizate in fructoza, zdrobite (crantz).

Pofta buna!

 

 

 
Copyright © 2017 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions