Cinnamon rolls |
Scris de DrMan |
Reteta americana de dulce pentru micul dejun sau pentru servit la o ceasca de cafea, o cana de ceai. Sunt delicioase! Usor caldute sunt un vis! Reteta am preluat-o de pe blogul Jamilei, aveti in link reteta originala si video-ul de preparare. aici. Ingrediente pentru 12 bucati (tava de 35x25 cm): 500 g premix pentru patiserie "Dr. Man - slabesti mancand" 440 ml lapte caldut 2 oua marimea L 50 g unt topit pentru aluat si 120 g unt la temperatura camerei pentru crema cu scortisoara (folositi DOAR unt 82% grasime, e foarte important) 50-60 g fructoza pt aluat 10 g drojdie uscata(25 g drojdie proaspata) aroma vanilie 1 lingura cu scortisoara 130 g zahar de flori de cocos sau 110 g fructoza (pentru crema de scortisoara cu care se ung rulourile) sare (pentru aluat, eu am pus o lingurita rasa) Pentru 6 rulouri, eu folosesc o tava de 17x21 cm si impart toate cantitatile de mai sus la jumatate. Puneti intr-un vas premixul si faceti o gropita in el intr-o parte a vasului si una mai putin adanca in partea opusa; in gropita mai mare puneti drojdia( daca folositi uscata nu e nevoie sa o activati), fructoza, oul, untul topit caldut, vanilia; puneti sarea in partea opusa drojdiei( sa nu intre in contact drojdia cu sarea din primele secunde ale framantarii); cu mana incepeti sa framantati portiunea cu drojdie, adaugand trepatat laptele caldut si incorporand treptat tot premixul. Cand ati incorporat tot premixul, va apucati de framantat cu mana( daca sunteti mai traditionalista), sau cu paletele spirala ale mixerului, cum procedez eu la orice aluat dospit. Aluatul trebuie framantat pana devine mai deschis la culoare si nu se mai lipeste de maini( cu mixerul l-am framantat 5 minute). Ungeti un vas cu ulei, puneti aluatul, il intoarceti de cateva ori in vas sa se unga si el cu ulei si lasati la dospit 40 minute, la cald. Pregatiti crema de scortisoara: amestecati zaharul de cocos cu untul si scortisoara. Pastrati aceasta crema la un loc potrivit ca si temperatura, nu foarte cald, ca sa nu se topeasca foarte tare untul din ea. Dupa ce aluatul a dospit, pudrati masa cu premix, rasturnati aluatul, il intindeti putin cu mainile. apoi il intindeti cu sucitorul foaie de circa 0,5-0,7 cm grosime. Intindeti crema de scortisoara peste aluat, lasati pe marginile lungi putin loc neuns cu crema. Incepeti sa faceti rulou, cand ajungeti la portiunea finala, ungeti cu putina apa marginea aluatului, apoi inchideti ruloul. Uitati-va pe linkul postat la inceputul retetei sa vedeti cum procedeaza in video de prezentare. Nu intindeti aluatul foarte subtire, 0,5 cm in grosime e perfect, lungimea foii ar trebui sa fie o idee mai mare ca tava( dupa ce taiati capetele sa ramana ruloul de lungimea tavii). Taiati capetele cu un cutit ascutit; taiati apoi ruloul in doua, apoi fiecare jumatate in 6 bucati. Le puneti in tava pe hartie de copt si mai lasati sa creasca in tava 15 minute. Coaceti la 175 grade Celsius, pe gratarul 2 de jos in sus; lasati 12 minute sa vina focul de jos, apoi puneti de sus-jos. Coaceti circa 27-maxim 30 minute, dar va recomand sa faceti testul cu scobitoarea pe la minutul 27-28. Eu nu am copt in tava mare de 25x35 cm. Eu fac aceste rulouri intr-o tava de 17x21 cm, fac aluat si crema cu scortisoara din jumatate cantitati, fac 6 rulouri. Timpii de dospire sunt aceeasi, temperatura de coacere tot 170 grade Celsius, insa coc doar 12 minute cu foc de jos, apoi inca 15-16 minute cu foc complet sus-jos. Cand le scot din cuptor, asa fierbinti, le ung cu o pensula cu sirop de agave caldut sau cu un sirop mai gros facut din fructoza cu putina apa, sau chiar cu miere usor calduta. Pofta buna! |