Prajitura "Craiasa zapezii" Imprimare
Scris de Gabriela Man   

E o reteta veche, preluata din Ardeal. O faceau pentru petreceri, la sarbatori. E minunata. Are farmecul prajiturilor de casa.

Ingredientele sunt pentru o tava de 25x35 cm, dar eu am facut-o intr-o tava 21x31 cm si a iesit perfect.

Ingrediente blat:

6 albusuri

90 g fructoza sau 50 g tagatoza (preferabil tagatoza, se comporta foarte bine la blaturile pe baza de bezea)

25 ml ulei

90 g premix pentru patiserie "Dr. Man"

0,5 lingurita bicarbonat de sodiu

putina sare

aroma de vanilie

Ingrediente creme:

6 galbenusuri

150 g fructoza

50 g premix

500 ml lapte

100 g ciocolata amaruie (am folosit 70% cacao, indulcita cu stevia)

250 g unt moale 82% grasime

aroma de vanilie

Ingrediente biscuiti:

1 ou

180 g premix pentru patiserie "Dr. Man"

100 g unt 82% grasime, la temperatura camerei

40 g fructoza

0,5 lingurita bicarbonat de sodiu

0,5 lingurita praf de copt

putina sare

Pentru insiropat: circa 150 ml lapte, il puteti aromatiza cu putin vanilie

Decor: 250 g frisca si 50 g nuca de cocos razuita

Pregatiti biscuitii: amestecati premixul cu praful de copt si bicarbonatul; bateti putin oul cu furculita sau un tel  micut si cu putina sare; frecati untul spuma cu fructoza, adaugati oul, mai bateti putin; adaugati premixul, incorporati; intindeti aluatul pe o hartie de copt, pe dosul tavii mari a aragazului, in strat subtire, de circa 2-3 mm. Intepati cu furculita toata suprafata taiati direct pe hartie forma biscuitilor, apoi dati la 160 grade celsius circa 15-20 minute (sa fie usor aurii). Cat sunt calzi, taiati marginile neregulate, arse etc, sa va ramana biscuiti cu margini drepte (nu conteaza ca au marimi diferite, va veti descurca sa aoperiti prajitura, mai si raman).

Pregatiti cremele, pentru ca trebuie sa aiba timp sa se raceasca: mixati galbenusurile cu sare si fructoza pana se albesc; puneti deoparte 150 ml lapte, restul puneti-l sa se incalzeasca; adaugati peste galbenusuri laptele pus deoparte (rece) si premixul, alternativ, sa nu se faca cocoloase 9amestecati cu telul ca la aluatul de clatite); turnati apoi aceasta compozitie peste laptele fierbinte si fierbeti, amestecand mereu cu tel para, pana se ingroasa (circa 7-8 minute). Impartiti apoi compozitia in doua, in jumatate puneti imediat ciocolata rupta bucatele si amestecati pana se topeste; acoperiti cu folie (pusa direct pe suprafata cremei), lasati la racit.

Pregatiti blatul de albusuri: bateti albusurile spuma cu un praf de sare, apoi puneti fructoza sau tagatotoza in 3-4 transe, mixand continuu; la etapa aceasta eu adaug si o lingurita zeama de lamaie; adaugati uleiul in fir subtire, mixand continuu; amestecati premixul cu bicarbonatul; adaugati premixul la albusuri si amestecati usor, cu o paleta de patiserie, miscari verticale, pentru a nu scoate aerul incorporat. Dati la 160 grade, timp de circa 15 minute. Lasati sa se raceasca pe un grilaj.

Frecati 100 g unt spuma, apoi adaugati cate 1-2 linguri din crema cu ciocolata (racita la temperatura camerei), mixand continuu. Aceasta va fi crema 1.

Mixati spuma 150 g unt, apoi adaugati crema de oua simpla (fara ciocolata), adaugati cate 1-2 linguri mixand continuu, adaugati acum si putina vanilie. Aceasta va fi crema 2.

Asamblare: insiropati cu lapte blatul de albusuri; puneti crema 1 (de ciocolata); inmuiati biscutii unul cate unul in lapte si ii asezati pe crema; puneti apoi crema de vanilie; dati la frigider; bateti frisca (am batut-o cu 1 lingurita fructoza si 1 lingura zeama de lamaie), puneti peste prajitura si presarati fulgii de cocos.

Pofta buna!

ÂÂ