Prajitura cu mere si bezea |
Scris de Gabriela Man |
E o prajitura foarte rapida cu mere,aromata si delicioasa! Reteta a fost preluata si adaptata de aici, in link scrie ca se foloseste o tava de 20x30 cm, tava mea a fost un pic mai mare, 21x31 cm. Ingrediente blat: 4 galbenusuri 70 g fructoza 100 ml lapte 60 ml ulei 130 g premix pentru patiserie "Dr. Man" 0,5 lingurita bicarbonat de sodiu 1 praf de sare Ingrediente umplutura: 1 kg mere 1-2 linguri fructoza (daca merele sunt foarte dulci, puteti sa nu adaugati fructoza) 1-2 lingurite scortisoara putina zeama de lamaie (facultativ) Ingrediente pentru bezea: 4 albusuri 60 g tagatoza un praf de sare putina zeama de lamaie Pregatiti mai intai umplutura de mere, ca sa aiba timp sa se raceasca: curatati merele de coaja, le dati pe razatoare; le puteti stropi cu zeama de lamaie pentru a-si pastra culoarea (eu nu am pus); le stoarceti bine de zeama (le storc in pumn si le pun direct in craticioara in care le voi cali); la caliti cu un pic de ulei, fructoza si scortisoara. Pregatiti blatul: mixati spuma galbenusurile cu un praf de sare si fructoza; scoateti mixerul si adaugati uleiul ca la maioneza, amestecand cu o lingura sau tel para; adaugati apoi alternativ laptele si premixul amestecat in prealabil cu bicarbonatul; ungeti tava cu ulei, o pudrati cu premix, apoi turnati aluatul; bagati la cuptor la 160 grade celsius, circa 12-13 minute (vedeti ca prinde o foarte usoara culoare aurie). In timp ce tava este la cuptor, incepeti sa bateti albusurile spuma foarte tare cu un praf de sare; adaugati tagatoza in 3 transe, mixand foarte bine de fiecare data.Tot acum puneti si putina zeama de lamaie, are rolul de a fixa albusurile. Trebuie sa va iasa o bezea foarte ferma. Trebuie sa terminati bezeaua cand se termina timpul de coacere a blatului (acesta nu trebuie copt in totalitate, 12-13 minute este suficient, verificati sa aiba suprafata ferma). Scoateti blatul si reduceti temperatura cuptorului la 150 grade Celsius, lasand usor si usa deschisa sa fiti sigur ca se va raci cuptorul pana bagati tava inapoi. Puneti umplutura de mere, apoi bezeaua si mai dati la cuptor pana bezeaua capata o usoara culoare aurie la suprafata (circa 10 minute, foarte putin sa prinda culoare aurie, daca o lasati prea mult se lasa albusul cand o scoateti.). Cand a trecut acest timp, eu am oprit focul, dar am lasat inca 10 minute tava in cuptorul cu usa deschisa pe jumatate. Sau:L coaceti 5 minute la 150 grade, opriti cuptorul si lasati inauntru prajitura sa se raceasca (verificati culoarea spumei de albus, daa incepe sa prinda usor culoare pe suprafata, intredeschideti usa cuptorului. Pofta buna! |