Prajitura cu branza si bezea (poate fi si cu mere) |
![]() |
![]() |
Scris de Gabriela Man |
O prajitura rapida cu branza si bezea, absolut delicioasa! Puteti sa o preparati si cu mere (rase, calite mai inainte putin cu scortisoara). Blatul e grozav de bun, fraged, sfaramicios.Se face foarte simplu si rapid, trebuie doar sa urmati pasii si sa respectati cantitatile. Reteta am preluat-o de aici, in reteta clasica s-a folosit o tava de 18x24 cm. Tava mea a fost un pic mai micuta, 17x23 cm si a iesit perfect. Ar fi ideal sa aveti o tava cu marginea detasabila, este destul de greu de scos din tava (se ÂÂÂ scoate din tava doar cand este racita complet). Ingrediente pentru blat: 1 ou 180 g premix pentru patiserie "Dr. Man" 100 g unt 82% la temperatura camerei 40 g fructoza 0,5 lingurita bicarbonat de sodiu 0,5 lingurita praf de copt un praf de sare Mixati spuma untul cu fructoza, adaugati oul si un praf de sare, mixati sa se incorporeze. Amestecati premixul cu bicarbonatul si praful de copt, apoi il incorporati in crema de unt cu o spatula. Il puneti apoi in tava in care ati pus hartie de copt, il intindeti cu mainile sau cu rola micuta de patiserie. La aceasta etapa eu am procedat un pic altfel decat in reteta: pentru ca vom avea 3 albusuri pentru bezea, am batut un pic spuma albusurile, apoi am uns blatul cu o pensula cu albus si am dat la 170 grade timp de 10 minute, sa apuce un pic sa se usuce la suprafata (sa nu il umezeasca foarte tare crema de branza). Ingrediente pentru crema: 500 g branza de vaci grasa 3 galbenusuri 1 ou intreg 100 ml lapte (smantana dulce diluata cu apa sau lapte de migdale, de caju, de soia) 15 g faina de naut (o lingura) 90 g fructoza aroma de vanilie Mai inati, eu am zdrobit bine branzia cu un mixer vertical. Mixati spuma galbenusurile cu oul si fructoza, putina sare, pana se albesc si cresc in volum. Amestecati separat laptele cu faina de naut. Adaugati peste crema de oua branza, laptele cu nautul si aroma de vanilie si amestecati cu telul, apoi cu o paleta de patiserie. Aveti 2 posibilitati: fie puneti peste aluatul asezat in tava, fara sa-l mai coaceti in prealabil (asa spune in reteta); fie l-ati pus 10 minute la cuptor, cum spuneam la pasul anterior si acum il scoateti, puneti crema de branza si mai lasati 25 minute (pana vedeti ca s-a intarit usor deasupra crema de branza). In total trebuie sa stea 35 minute la cuptor, la 170 grade Celsius. Ingrediente pentru bezea: 3 albusuri 100 g tagatoza putina sare bateti albusurile spuma tare cu un praf de sare, apoi adaugati in 3-4 transe tagatoza si mixati pana obtineti o spuma foarte teapana. Cand prajitura s-a copt, scoateti-o din cuptor si dati cuptorul la 150 grade Celsius (am lasat si usa deschisa putin sa fiu sigura ca scade temperatura cat trebuie, pana bag prajitura inapoi la copt). Asezati bezeaua peste crema de branza si mai dati 10-12 minute la 150 grade Celsius, sa prinda o foarte usoara culoare aurie (foarte putin) - nu o lasati mai mult deoarece se lasa spuma cand scoateti tava. Eu o las 10 minute, apoi opresc focul si o mai las in cuptor inca 10 minute, cu usa deschisa pe jumatate. O lasati sa se raceasca foarte bine inainte de a o portiona. Pofta buna! |