Prajitura Krantz |
Scris de Gabriela Man |
E o prajitura senzationala! Si se face extrem de usor, nu este deloc complicata. Ingredientele in reteta originala sunt pentru o tava de 10x25 cm, insa eu am facut din cantitati duble si am copt foile in tava de 21x31 cm si a iesit foarte bine. Intr-o tava mai mica ar fi iesit mai inalta, insa mie mi s-a parut perfecta asa, cu foile o idee mai subtiri. Reteta a fost preluata si adaptata de aici, intrati sa vedeti si prepararea (aveti video). Ingrediente blat cacao: 4 oua 40 g cacao 70 g premix pentru patiserie "Dr. Man" 100 g fructoza 20 ml apa rece un praf de sare Amestecati premixul cu cacao. Mixati ouale intregi cu un praf de sare, adaugati apa. Adaugati fructoza cate putin (eu am pus-o in 4 transe) si mixati continuu. La final adaugati amestecul de premix si cacao ÂÂ (in 3 transe, nu tot deodata) si amestecati usor, cu o paleta de patiserie sa se incorporeze in albusuri. Coaceti in tava in care ati pus hartie de copt, la 170 grade celsius, timp de 12-13 minute. Ingrediente blat de albusuri: 4 albusuri 90 g tagatoza (se preteaza mult mai bine la preparate pe baza de bezea decat fructoza) 100 g nuca prajita si taiata marunt (nu macinata) 60 g premix patiserie "Dr. Man" Se bat albusurile spuma foarte tare, se adauga cate putin tagatoza si se mixeaza pana se incorporeaza toata cantitatea. Se adauga nucile si se amesteca usor cu o paleta de patiserie. Se adauga apoi premixul, in 3 transe, se amesteca usor de fiecare data, cu o paleta de patiserie. Se coace in tava in care ati pus hartie de copt, 10-11 minute la 170 grade celsius (sa fie foarte putin aurie la suprafata, extrem de putin). Ingrediente crema: 4 galbenusuri 90 g fructoza pudra (macinata in rasnita de cafea) 300 g unt 82% grasime la temperatura camerei 20 g cacao Bateti cu un tel para galbenusurile cu fructoza si puneti pe bain marin. Bateti continuu cat sta la bain marin, lasati pana vedeti ca a crescut usor in volum si lasa urme pe fundul vasului (circa 5-6 minute). Adaugati cacao, amestecati bine cu mixerul si luati de pe foc (sub 1 minut dupa ce ati pus si cacaoa). Lasatsa ajunga la temperatura camerei. Mixati untul spuma, apoi adaugati cate o lingura din crema de galbenusuri si mixati continuu pana incorporati toata aceasta crema in unt. Ingrediente crantz: 50 g nuci prajite tocate 40 g tagatoza 1 lingura apa Puneti tagatoza si apa la foc mic, lasati sa se caramelizeze, adaugati nucile. Turnati pe o suprafata unsa cu ulei, lasati sa se raceasca. Puneti caramelul intr-o punga si zdrobiti cu sucitorul. Asamblare: puneti crema peste blatul de cacao, ceva mai mult de jumatate din cantitate; puneti blatul de bezea, acoperiti cu restul de crema ramasa si peste crema presarati crantul zdrobit. Pofta buna! |