Prajitura sarbeasca |
![]() |
![]() |
Scris de Gabriela Man |
Minunata, un deliciu! Si nu mi se pare deloc o prajitura scumpa. Reteta am preluat-o de aici, insa am mai umblat la ea... Eu am facut-o intr-o tava mica, 23x17. Daca doriti sa o faceti intr-o tava mai mare, dublati cantitatile. In total va intra 6 oua. Ingrediente pentru blat: 4 albusuri 1 galbenus 40 g premix pentru patiserie "Dr. Man" 1 lingura de apa 50 g fructoza 1 lingura nuca macinata 30 g cacao un sfert de lingurita bicarbonat de sodiu un praf de sare Bateti albusurile spuma cu un praf de sare; adaugati apoi fructoza, bateti 1-2 minute; adaugati lingura de apa, bateti, apoi galbenusul si continuati mixarea.ÂÂ Amestecati cu un tel premixul cu cacaoa si bicarbonatul, apoi il puneti peste compozitia cu albusuri si amestecati usor, cu o paleta de patiserie, pana se omogenizeaza (amestecati cu miscari verticale, nu foarte mult, ca s mentineti aerul cat mai mult in compozitie). Coaceti in tava in care ati pus hartie de copt. circa 22-25 minute, la 160 grade Celsius (verificati cu scobitoarea cand e copt). Ingrediente pentru crema: 5 galbenusuri 4-5 linguri fructoza (80-90 grame) 150 g unt 82% grasime aroma vanilie Mixati galbenusurile cu fructoza si cu un praf de sare,pana se albeste compozitia, adaugati vanilia. Apoi puneti pe bain marine si cu un tel amestecati continuu, tineti pe bain marin pana se ingroasa (eu am cronometrat 5 minute). Lasati sa se raceasca pana la temperatura camerei (acoperita cu o folie alimentara, ca sa nu faca crusta). Mixati untul spuma, apoi amestecati cu cate o lingura din compozitia de galbenusuri, racita la temperatura camerei (altfel se va taia, atentie ca cele doua compozitii sa aiba cam aceeasi temperatura). Puneti pe rand cate o lingura in unt, mixand mereu, pana terminati compozitia de galbenusuri. Intindeti crema pe blatul racit, apoi presarati un rand de nuca macinata si dati la rece. Ingrediente pentru spuma de albusuri: 2 albusuri 2 linguri fructoza (40 grame) 3 linguri de fructoza pentru caramelizat Bateti spuma albusurile cu un praf de sare; adaugati fructoza si bateti sa se lege bezeaua ferm. Puneti pe bain marin si bateti continuu pana se "infoaie" albusurile, se umfla spuma de albusuri. Se vede ca pe marginile vasului albusurile sunt coapte. Separat sa topiti cele 3 linguri de fructoza, apoi turnati fir subtire peste albusuri, in timp se bateti continuu. Puneti peste crema de galbenusuri si dati la rece cateva ore bune. Pofta buna! ÂÂ ÂÂ |