Inghetata cremoasa de zmeura |
Scris de Gabriela Man |
E grozava aceasta reteta de inghetata, acum am facut-o cu zmeura, insa o puteti face cu orice tip de fructe, cu vanilie, cu ciocolata. Ce imi place foarte mult la ea: ramane cremoasa, fina. Ingrediente: 2 oua intregi 60-70 g fructoza sau extract de stevia pudra 300-400 g zmeura 300 ml smantana pentru frisca 32% grasime putina sare (eu pun mereu sare la deserturi, pentru potentarea aromelor) Bateti frisca spuma. Blenduiti zmeura (pastrati o mana de zmeura pentru decor). Pregatiti un vas cu apa cu cuburi de gheata. Bateti ouale intregi cu inlocuitorul de zahar ales, puneti pe bain marin si bateti pana se ingroasa. Cand e gata, compozitia va avea 70 grade Celsius, daca aveti termometru de bucatarie. Daca nu aveti, bagati lingura in vas, o scoateti si va uitati pe dosul ei: ramane urma clara cand trageti o linie cu degetul. In acest moment puneti pe vasul cu apa cu gheata ca sa opriti pasteurizarea, si bateti cu telul sau cu mixerul. Raciti la temperatura camerei. Puneti pireul de zmeura peste oua, mixati. Adaugati frisca batuta si amestecati cu spatula de patiserie, usor, sa ramana compozitia pufoasa. dati la congelator. dupa 1 ora scoateti, amestecati cu o spatula, bagati din nou la congelator. Pana se solidifica inghetata, repetati acest procedeu la fiecare ora (e ca la masina de inghetata, prin amestecare nu permitem sa se formeze ace de gheata). Eu bag blenderul vertical cand e aproape gata si la sfarsit inca o data, scurt. Are acelasi efect. Varianta 2 de preparare implica sa nu mai pasteurizati ouale pe bain marin, bateti albusurile cu indulcitorul spuma, adaugati galbenusurile, apoi fructele si frisca. insa nu agreez prea tare consumul preparatelor cu oua crude... Pofta buna! |