Prajitura "O noapte la Venetia" |
![]() |
![]() |
Scris de Gabriela Man |
Initial am crezut ca este o prajitura complicata, arata foarte bine si aceasta este impresia pe care o lasa. In plus, este extrem de fina, crema de galbenusuri si unt este o nebunie! Surpriza mea a fost sa constat ca se prepara rapid si este foarte simpla :) Am preluat reteta de aici, insa am modificat un pic reteta in ceea ce priveste numarul de galbenusuri necesare la crema si ma felicit ca am facut aceasta, parerea mea ca este mai ok cu un pic mai multa crema decat in varianta originala. Cantitatile sunt pentru o tava de 31x21 cm. Ingrediente blatul alb cu cocos: 5 albusuri 70 g fructoza 90 g cocos 50 g premix pentru patiserie "Dr. Man" un praf de sare Amestecati intr-un vas cocosul cu premixul pentru patiserie. Bateti albusurile spuma cu un praf de sare, cand sunt spuma tare - adaugati in 3 transe fructoza si mixati continuu sa iasa o bezea ferma. Adaugati cocosul si premixul si amestecati cu grija, cu o paleta de patiserie, cu miscari verticale. Turnati si nivelati - in tava in care ati pus hartie de copt. Preparati acum blatul de cacao... Ingrediente blat cacao: 4 oua 60 g fructoza 40 g premix pentru patiserie "Dr. Man" 25 g cacao (2 linguri) trecuta prin sita 1 lingurita praf de copt sau 1/4 lingurita bicarbonat de sodiu un praf de sare Bateti albusurile spuma cu un praf de sare, adaugati apoi fructoza, mixati pana devin bezea ferma; adaugati galbenusurile, mixati. Amestecati premixul cu cacaoa si praful de copt, apoi adaugati peste compozitia de oua, amestecand usor cu o paleta de patiserie. Turnati peste blatul de cocos si bagati la cuptor la 170 grade Celsius, circa 25 minute (faceti testul cu scobitoarea). Cat se coace blatul, puteti sa faceti un sirop, reteta este fara blat insiropat, insa eu am considerat ca este mai savuroasa insiropata. Am facut un sirop clasic de fructoza si apa. Crema de galbenusuri: 6 galbenusuri 140-160 g fructoza (mie mi s-a parut cam dulce cu 160 g...) 6 linguri lapte (smantana diluata cu apa, lapte de migdale si lapte de soia) 240 g unt 82% grasime aroma de vanilie un praf de sare Frecati untul spuma. Amestecati galbenusurile cu fructoza, laptele, vanilia si un praf de sare si fierbeti pe bain marin pana se ingroasa (circa 8-10 minute maxim). Lasati sa ajunga la temperatura camerei, apoi adaugati cate putin in untul batut spuma, mixand sa se incorporeze. Asezati crema peste blatul insiropat sau neinsiropat, cum doriti sa procedati. Glazura: 150 g ciocolata neagra sau cu lapte (dietetica, cu extract de stevia sau fructoza) 50 g unt 5 linguri smantana nefermentata 20% grasime (sau lapte, ca mai sus) Topiti la bain marine, apoi intindeti peste crema de galbenusuri. Lasati la rece 2-3 ore. Pofta buna! Â |