Acasă Reţete Deserturi Prajitura Tosca
Prajitura Tosca Imprimare Email
Scris de Gabriela Man   

E mi-nu-na-ta! Sincer, nu mi-as fi inchipuit, stiam ca multe

persoane o recomanda ca fiind foarte gustoasa, insa nu mi

s-a parut mare lucru la prima citire a retetei.

Sfat: lasati-o 48 ore, este mai gustoasa. Daca vreti sa o faceti

de sarbatori, o faceti cu 2 zile inainte si o lasati la rece.

Eu am facut-o intr-o tava de 31,5x21,5 si a iesit perfect!

Reteta am preluat-o de aici.

Pare complicata si migaloasa, dar nu este deloc!

Pentru inceput, faceti o portie de biscuiti petit beurre, gasiti

reteta aici. Ii veti folosi aproape pe toti, va raman cam 5-6 bucatisa-i savurati la un ceai. Sau, ultima varianta, a iesit extraordinar, faceti blatul din reteta de aici. Mi s-a parut mult mai simplu sa fac blat, decat sa ma apuc de copt biscuiti.

Ingrediente pentru blat:

6 albusuri

40 g premix pentru patiserie "Dr Man"

70 g mac

30 g nuca de cocos

90 g fructoza pudra (data prin rasnita de cafea) sau 50 g tagatoza (e mult mai potrivita pentru blat tip bezea)

1 sfert de lingurita sare

0,5 lingurita bicarbonat de sodiu

Bateti spuma albusurile cu sarea, adaugati in 3 transe fructoza si bateti pana obtineti o bezea lucioasa.

Amestecati premixul, cocosul, macul si bicarbonatul. Apoi il adaugati la albusuri, amestecand usor cu o paleta, ca sa pastrati aerul incorporat.

Coaceti in tava in care ati pus hartie de copt, la 150 grade Celsius, circa 15-18 minute - cand se face foarte usor aurie la suprafata, faceti testul cu scobitoarea 9sau apasati usor in centru blatului, daca este ferm, e gata).

Lasati sa se raceasca pe un gratar.

Ingrediente pentru crema:

6 galbenusuri

80-90 g fructoza pudra

350 ml lapte (din smanatana nefermentata, pentru frisca, diluata cu apa)

40 g premix pentru patiserie "Dr Man"

un sfert de lingurita sare

aroma de vanilie

200 g unt 82% grasime (sau 250 g , eu am pus atat si a iesit foarte buna, insa mai adaugati in plus 2 linguri fructoza pudra)

Frecati galbenusurile cu jumatate din fructoza, sarea si premixul, adaugand laptele treptat (ca sa nu s efaca cocoloase), adaugati vanilia, apoi puneti la fiert pe foc foarte mic pana se ingroasa foarte bine (eu am fiert, cred, circa 12-15) minute). Puneti apoi intr-un vas rece, acoperiti cu folie direct pe suprafata acestei budinci (ca sa nu faca pojghita) si lasati sa se raceasca foarte bine (eu am pus, ulterior, vasul in apa rece, ca sa castig timp).

Mixati untul cu restul de fructoza, il bateti spuma, apoi adaugati cate 1-2 linguri din aceasta budinca (atentie- sa fie la temperatura camerei, ca si untul), mixand mereu ca sa incorporati cele doua compozitii. Ideea e sa nu le amestecati dintr-una, budinca trebuie pusa treptat peste unt.

Intindeti crema peste blat.

Ingrediente pentru blatul de biscuiti:

200 ml cafea de cicoare si cereale (eu am avut o cafeluta de cereale cu cicoare, de la Solaris)

biscuiti petit beurre de casa (reteta aici) sau faceti un blat de marimea tavii, copt pe hartie de copt pe fundul tavii (il intepati cu furculita inainte de a-l baga la cuptor), gasiti reteta aici.

inmuiati cate 40-50 secunde biscuitii in cafeluta, apoi ii asezati peste crema. Daca mergeti pe varianta de a face blat unic, intai il insiropati bine pe partea de jos, il asezati cu partea insiropata pe crema, apoi il insiropati asezat pe crema, pe suprafata.

Ingrediente pentru glazura de ciocolata:

100 g ciocolata neagra (am avut ciocolata 70% cacao cu extract de stevia, e minunata!)

100 ml frisca 32-35% grasime (nefermentata)

30 g unt 82% grasime

Le puneti pe toate intr-un vas si le topiti pe bain marin.

Acoperiti prajitura si dati la rece, macar pentru 24 ore.

Pofta buna!

 
Copyright © 2024 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions