Prajitura Sofia |
Scris de Gabriela Man |
E o reteta conceputa de mine, pentru aniversarea tatalui meu. Nepotica mea mi-a spus sa-i dau numele ei, eu m-am conformat, astfel ca azi va prezint prajitura "Sofia". :) Este fina si aromata...minunata. Usor de preparat, chiar rapid (cu totul mi-a luat maxim 1 ora jumatate). Cantitatile sunt pentru o tava normala de prajitura. Ingrediente si preparare blat: 5 oua 2 linguri ulei rapita 4 linguri fructoza (80 g) 5 linguri premix patiserie "Dr Man" (100 g) 0,5 lingurita bicarbonat de sodiu 3 linguri de mac zeama de la o lamaie coaja de la jumatate de lamaie putina sare Amestecati premixul cu bicarbonatul si macul. Separati albusurile de galbenusuri, amestecati cu o lingurita galbenusurile cu uleiul si albusurile le bateti spuma cu un praf de sare. Adaugati fructoza, bateti 1-2 minute pana devin bezea, adaugati zeama de lamaie si galbenusurile, mai mixati 2 minute. Adaugati premixul si amestecati grija cu o paleta, cu miscari verticale, ca sa mentineti aerul incorporat de catre albusuri. Coaceti la 175 grade 12-15 minute (faceti testul cu scobitoarea). Ingrediente si preparare crema: 250 g branza de vaci grasa 300 ml smantana pentru frisca (32-35% grasime) 100 g ciocolata alba cu fructoza 4 linguri (80 g) fructoza zeama de la jumatate de lamaie, coaja de la o lamaie (dupa gust, daca vreti mai acrisor, puneti mai mult) Mixati branza cu 2 linguri (40 g) fructoza. Bateti 200 frisca cu 40 g (alte 2 linguri) fructoza, la sfarsit adaugati zeama de lamaie (cand adaugati zeama de lamaie fiti foarte atenti, in 102 secunde se incheaga! opriti mixarea, sa nu obtineti unt). Topiti pe bain marin ciocolata in restul de 100 ml smantana. Amestecati ciocolata in crema de branza, adaugati coaja rasa de lamaie, apoi adaugati si frisca batuta: amestecati totul cu telul para sau cu o paleta pt patiserie, nu cu mixerul. Ingrediente glazura: 100 g ciocolata neagra 100 ml smantana pt frisca 20 g unt (sau 1 lingura ulei de rapita) Le topiti pe toate pe bain marin. Asamblare: puneti crema peste blat, lasati la rece 1 ora, apoi pregatiti glazura si turnatio peste crema foarte rece, intindeti cu o spatula. Pofta buna!   |