Prajitura cu zmeura si ciocolata |
![]() |
![]() |
Scris de Gabriela Man |
Reteta am preluat-o si am adaptat-o de aici. Insa va marturisesc ca am operat ulterior ceva modificari, nu doar inlocuirea ingredientelor clasice cu varianta dietetica. In reteta scire sa faci din pandispan 3 balturi separate, ei bine a iesit mai pufos blatul daca am facut o singura bucata pe care am taiat-o in 3. Am facut-o la o tava micuta, de 18x24, e o prajitura satioasa, ies 12 bucati. Ingrediente: 5 oua 4 linguri fructoza (80 g) 4 linguri premix patiserie "Dr. Man" (90 g) 1 lingura cacao (cernuta) - 20 g 1/4 lingurita bicarbonat de sodiu (un varf de cutit) 100 g ciocolata alba cu fructoza sau stevia 100 g ciocolata cu lapte cu fructoza sau stevia 180 ml smantana pentru frisca 35% grasime 1 pahar mare zmeura (200 g) 2 linguri fructoza pentru sirop 25 ml rom sau esenta de rom un praf de sare 50 g ciocolata amaruie sau cu lapte (cu fructoza sau stevia, evident) - pentru ornat Pentru inceput, pregatiti cremele, ele trebuie sa stea circa 3 ore la frigider. Pentru crema de ciocolata alba: tocati cubulete ciocolata, o ametecati cu 80 ml smantana pentru frisca si o puneti la topit pe bain marin. Crema de ciocolata cu lapte: tocati 100 g ciocolata cu lapte si o amestecati cu 100 ml smantana pentru frisca, o topiti pe bain marin. Puneti vasele cu ciocolatile topite in smantana la frigider, trebuie sa stea circa 3 ore, apoi le mixati spuma. Astea sunt cele doua creme: compiztiile batute spuma dupa ce s-au racit si intarit foarte bine. Pregatiti siropul: puneti 2 linguri de fructoza sa se topeasca cu 1 lingura de apa, apoi stingeti cu 100 ml apa si adaugati rom dupa gust; dati 2-3 clocote. Lasati sa se raceasca siropul. Pregatiti blatul: Separati albusurile de galbenusuri. Bateti spuma albusurile cu un praf de sare, cand sunt "tepene", adaugati fructoza si un pic de rom, mai mixati 1-2 minute. Adaugati galbenusurile, unul cate unul, mixand continuu. Amestecati premixul cu cacaoa si cu bicarbonatul, apoi il adaugati la compozitia cu oua, amestecand usor cu o paleta verticala, miscari verticale, ca sa mentineti aerul incorporat. Coaceti la 160-170 grade, circa 18-20 minute (sa fie elastic blatul in mijloc, daca apasati pe suprafata lui; sau, faceti testul cu scobitoarea). Dupa ce blatul s-a racit, il taiati in 3. Asamblare: o foaie blat, o insiropati bine, puneti crema de ciocolata alba, puneti pe deasupra zmeura; puneti a doua foaie de blat, apasand usor, o insiropati, puneti crema de ciocolata cu lapte, acoperiti cu zmeura (pastrati o lingura potrivita de crema pentru ornat); puneti a treia foaie de blat, pe care ati insiropat-o separat, apasati usor. Dati la rece pentru 2 ore. Scoateti prajitura din frigider si o taiati patrate cu un cutit inmuiat inainte de fiecare taietura in apa clocotita. Acoperiti individual patratele cu ciocolata topita, ornati cu zmeura si putina crema de ciocolata alba. Pofta buna! ÂÂÂ ÂÂÂ |