Cozonac fara framantare |
Scris de Gabriela Man |
O reteta foarte interesanta, mai ales ca sunt care se tem de framantatul cozonacilor. Daca ma intrebati pe mine, eu prefer tot reteta de cozonac trandafir, mai ales ca eu nu framant niciodata cu mana, nu stiu tehnica - bag paletele spirala ale mixerului in functiune s i in 5-6 minute am un aluat framantat perfect. De ce spun ca prefer varianta framantata - iese mai deschis putin la culoare, mai fin...totusi, si lucrarea aluatului are scopul ei, acela de a forma "bila" de gluten necesara unui aluat mai fin. Reteta am preluat-o de aici, e foarte buna pentru cei care nu doresc sa se complice cu framantatul, sau cand suntem prea ocupati ca sa mai complicam lucrurile. Va sfatuiesc sa folositi 2 tavi mari de cozonaci, eu am folosit marimea 22 lungime si 8 latime, insa mi s-au parut cam mici, se coace greu aluatul in interior. Sau, faceti un singur sul pe care il taiati bucati si le dispuneti sub forma cozonacului trandafir intr-o forma rotunda mare, de diametru 26-28 cm. Ingrediente: 500 g premix pentru patiserie "Dr. Man" 430 ml lapte caldut (din smantana nefermentata diluata cu apa) 3 oua 100 g fructoza pentru aluat + 100 g fructoza pentru umplutura de nuci 50 g unt topit si adus la temperatura mainii 3 linguri ulei de rapita 250 g nuca macinata 3 linguri cacao 1 plic drojdie 10 g, Pakmaya sau 25 g drojdie proaspata putina sare coaja de lamaie, rom sau esenta de rom Puneti premixul intr-un vas mare, faceti o gropita si puneti drojdia, 2 linguri de fructoza si o ceasca din laptele pregatit; lasati sa faca "floare", sa inceapa fermentarea, circa 5-10 minute. Seaparati albusurile de galbenusuri. Apoi adaugati, amestecand usor cu mana ca sa le incorporati, restul ingredientelor: galbenusurile, laptele, coaja de lamaie, esenta de rom, fructoza, laptele,untul si uleiul, sare (eu am pus 1 lingurita). Amestecati ca sa iasa un aluat, nu framantati, acoperiti cu folie si lasati la dospit o ora. Cu 15 minute inainte de a se termina dospirea, faceti umplutura: bateti spuma albusurile cu un praf de sare, adaugati fructoza si esenta de rom, bateti 2-3 minute. Adaugati apoi cacaoa si nuca, amestecati cu o paleta pentru patiserie. Rasturnati aluatul pe masa unsa cu ulei, va ungeti mainile cu ulei si impartiti in 4; intindeti fiecare bucata cu mainile, sub forma de foaie , ungeti cu cate un sfert de crema si faceti rulou. Apoi rasuciti cate 2 rulouri intre ele, sa va iasa un cozonac. Puneti in tavile in care ati pus hartie de copt, mai lasati 1 ora la dospit. Coaceti la 170 grade Celsius, 35-40 minute. Puteti verifica daca este copt dupa 35 minute. Eu am redus la 160 grade dupa circa 20 minute. Pofta buna!  |