Acasă Reţete Deserturi Prajitura fantastica
Prajitura fantastica Imprimare Email
Scris de Gabriela Man   

Asa era trecuta pe blogul de unde am preluat-o si amalt

adaptat-o, asa am numit-o si eu.

Imi aminteste de prajiturile facute de sarbatori in zona

Ardealului: cu 2 blaturi, cu nuca, cu ciocolata...

Am preluat-o de aici, insa am redus la jumatate cantitatile.

Prajitura aceasta e suficient de satioasa incat sa fie servita

portii delicate.

Am copt blaturile intr-o tava micuta, 17x24 cm. Puteti dubla

cantitatile.

Ingrediente:

Pentru blatul de cacao:

2 oua

30 g fructoza

40 g premix pentru patiserie "Dr. Man"

10 g cacao (o lingura rasa)

2 linguri apa fiarta

1 lingura ulei de rapita

Pentru blatul de bezea:

3 albusuri

100 g fructoza

60 g premix pentru patiserie "Dr. Man"

50 g nuci prajite putin si apoi tocate cu cutitul

100 g visine (am luat 150 g visine congelate si le-am fiert 2-3 minute cu 1 lingura cu varf fructoza)

Pentru crema:

3 galbenusuri

90 g fructoza

1/2  lingurita faina de konjac

1 lingurita premix pentru patiserie "Dr. Man"

150 ml lapte de migdale (sau smantana dulce diluata cu apa)

vanilie

Glazura:

80 g ciocolata amaruie

facultativ, o lingurita fructoza (daca ciocolata este prea amaruie)

10 g unt

25 ml smantana dulce (nefermentata) - 6 lingurite

 

Eu m-am ocupat mai intai de bezea si de crema de vanilie, la sfarsit am facut blatul de cacao.

Deci, separati cele 3 oua din care veti pregati bezeaua si crema de vanilie.

Bateti galbenusurile cu fructoza si cu un strop de sare, adaugati apoi premixul amestecat cu faina de konjac si adaugati laptele. Fierbeti pe foc foarte mic pana se ingroasa (circa 5-6 minute). Acoperiti cu o folie (chiar pe suprafata cremei, ca sa nu faca pojghita) si lasati la racit in bucatarie. La sfarsit le veti mixa cu untul batuit spuma.

Preparati bezeaua: bateti spuma tare albusurile cu un praf de sare; adaugati fructoza si mai bateti pana ce bezeaua devine lucioasa si ferma, face tepi. adaugati acum premixul amestecat cu nucile tocate, amestecati usor cu miscari verticale (ca sa mentineti aerul incorporat in albusuri), apoiu adaugati visinele bine scurse si amestecati cat mai putin.

Coaceti in tava ,pe hartie de copt, la 160 grade Celsius, circa 28-20 minute (pana devine usor aurie pe suprafata).

Pentru blatul de cacao: bateti spume albusurile cu un praf de sare, adaugati fructoza si mai mixati pana spuma devine lucioasa si ferma. Adaugati galbenusurile unul cate unul, mixati continuu, adaugati uleiul, apoi apa ,separat, lingura cu lingura. In acest moment spume se va umfla. Adaugati premixul amestecat cu cacaoa (cerneti inainte cacaoa, cand o adaugati in premix) si amestecati usor, cu miscari de sus in jos.

Coaceti 15 minute la 170 grade Celsius, pe hartie de copt.

Finalizati crema: mixati spuma untul moale si adaugati cate o lingura din budinac preparata cu galbenusurile; adaugati urmatoarea lingura cand cea anterioara a fost incorporata.

Glazura: pe bain marin topiti ciocolata, untul si smantana puse laolalta.

Asamblare: blat cacao+ crema+bezea+glazura.

Se lasa la rece cateva ore inainte de a fi servita.

Pofta buna!

 

 

 
Copyright © 2025 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions