Chec zebra |
Scris de Gabriela Man |
Un chec pufos, asa de usor de facut ca il puteti face cu ochii inchisi :) Puteti sa puneti in el fructe deshidratate (eu am pus coacaze), nuci tocate, alune tocate - e liber la fantezie. Reteta e preluata si adaptata de aici, va invit sa intrati sa vedeti in filmulet tehnica prepararii, daca ceva nu este foarte clar in explicatiile mele. Ingrediente: 5 oua (in reteta scrie mici, eu am folosit medii) 180 g fructoza 170 g premix pentru patiserie "Dr Man" 1 lingurita praf de copt sau 0,5 lingurita bicarbonat de sodiu 2 linguri cacao 4 linguri ulei sare vanilie facultativ, fructe deshidratate, nuci, alune etc  Separati albusurile de galbenusuri. Frecati galbenusurile cu cele 4 linguri de ulei, pe care le veti adauga pe rand. Amestecati premixul cu praful de copt. Bateti albusurile spuma cu un praf de sare. Bateti in continuare adaugand, lingura cu lingura, fructoza. Trebuie sa va iasa o bezea foarte ferma. Scoateti mixerul si adaugati in 3-4 transe galbenusurile, amestecand usor de fiecare data, cu miscari verticale, cu o paleta de patiserie (ca sa pastram aerul incorporat in albusuri). Adaugati premixul de patiserie tot in 3-4 transe, amestecand cu miscari verticale, usor, cu paleta. Puneti cam 1/3 din compozitie intr-un alt vas si adaugati peste ea cacaoa amestecata cu 3-4 linguri apa (ca sa fie ca o smantana). Puneti acum in compozitia alba fructele deshidratate, nucile etc. Intr-o forma de chec mare (eu am folosit una 8x22 cm, insa a fost cam mica, ar fi trebuit o forma mai lunga; sau, sa pun in 2 forme mai mici), puneti alternativ: 1-2 linguri compozitie deschisa, 1 lingura compozitie cu cacao, si tot asa; vedeti in filmulet cum procedeaza Jamila). Am copt la 175 grade Celsius cca 30 minute, insa dupa primele 20 minute am pus o hartie de copt deasupra deoarece se rumenea prea tare la suprafata 9ideal ar fi ca in forma , checul sa ocupe cam 2/3, tocmai ca sa evitam arderea la suprafata, mai ales daca nu aveti cuptor cu optiunea "caldura doar de jos"). Incercati cu scobitorea daca este copt, cand iese scobitoarea uscata din mijlocul checului, e gata. Lasati-l la racit pe un gratar, se taie rece. Pofta buna!   |