Chec - reteta cu albusurile oparite |
![]() |
![]() |
Scris de Gabriela Man |
Reteta bunicii mele de chec: gustos, rapid si simplu. Pontul consta in oparirea albusurilor, astfel aerul incorporat de acestea prin batere este mai bine fixat. Cantitatile sunt pentru un chec potrivit ca marime (eu l-am copt intr-o tava medie de cozonac, in care am pus hartie pentru copt). Ingrediente: 4 oua 120 g fructoza 4 linguri de apa 4 linguri de ulei 140 g premix pentru patiserie "Dr. Man" putina sare coaja de lamaie, de portocala, arome facultativ: Goji, coacaze deshidratate ÂÂ Separati albusurile de galbenusuri. Bateti albusurile spuma cu un praf de sare. Separat, puneti fructoza cu apa pe foc mic, amestecand din cand in cand. Cand siropul a inceput sa fiarba, turnati peste albusuri in fir subtire, in timp ce bateti in continuare. Veti observa ca acestea cresc in volum. Adaugati galbenusurile unul cate unul, mixand; adaugati apoi uleiul in fir subtire, mixand in continuare. Puneti premixul si amestecati usor, cu miscari verticale ,pentru a-l incorpora cu grija, fara sa scoateti aerul incorporat in compozitie. Acum adaugati si arome - coaja de lamaie sau de portocala, vanilie etc. Eu am folosit coaja de lamaie cu vanilie macinata. Puneti o hartie de copt in tava de chec (sau de cozonac), puneti 3/4 din compozitie; presarati Goji si/sau coacaze deshidratate (daca puneti); amestecati restul compozitiei cu 1 lingura de cacao diluata cu 2-3 linguri de apa (amestecati usor, sa mentineti compozitia aerata) si turnati deasupra. Se coace circa 35-40 minute, la 160 grade Celsius, faceti testul cu scobitoarea pe la 30 minute. Daca vedeti ca se rumeneste prea tare deasupra, puneti peste o hartie de copt (asa se pune si la cozonaci pentru a nu se inchide prea tare la culoare). Pofta buna ! ÂÂÂ |