Prajitura cu cocos si ananas |
Scris de Gabriela Man |
E o prajitura cu gust delicat, fina, cu aroma exotica. E usor de preparat, nu necesitati veleitati deosebite de bucatareala :) Eu am facut-o in tava 34x23 si am taiat-o apoi in patrate mici, de o imbucatura. Daca doriti un blat mai inalt, va sfatuiesc sa alegeti o tava mai mica. Ingrediente: 1 cutie compot de ananas fara zahar sau 1 ananas mediu copt 6 oua 200 g fructoza pentru blat + 80 g fructoza pentru crema + 1 lingura fructoza pentru compotul de ananas (daca va faceti compotul in casa) 50 g premix pentru patiserie "Dr Man" 2 linguri otet sau zeama de lamaie (are rolul de a fixa bezeaua) *1 lingurita rasa faina de konjac 200 g unt 80% grasime , la temperatura camerei putina sare (si la crema, si la blat) pentru ornat: ciocolata neagra razuita sau nuca de cocos *eu folosesc faina de konjac la prepararea budincilor pentru diverse creme, mi se pare ca are un gust mai fin decat premixul meu de patiserie (pe care il simt in acest tip de creme...); dati cautare pe google si gasiti magazine online care o comercializeaza; are indice scazut si este ok folosita astfel. Atentie: cand consumati preparate cu konjac ,asigurati-va ca beti suficienta apa pe parcusul zilei, konjacul este o fibra "betiva" care necesita multa apa.  Separati albusurile de galbenusuri. Eu am mers pe varianta de compot facut in casa dintr-un ananas: am taiat bucatele mici ananasul (cu exceptia cotorului, acesta il consumati ca o gustare, deoarece este bogat in bromelaina, buna la ars grasimile) si l-am pus la fiert cu 2 pahare de apa (500 ml) si 1 lingura de fructoza; cand s-a injumatatit apa, am oprit focul si am lasat la racit; dupa ce s-a racit am strecurat compotul si zeama rezultata, 250 ml, am pastrat-o pentru crema. Amestecati 80 g fructoza cu faina de konjac, apoi frecati cele 6 galbenusuri cu un praf de sare, fructoza si zeama de la compotul de ananas. Puneti la fiert pe bain marin, mixand permanent cu un tel para si fierbeti pana se ingroasa (circa 6 minute). Acoperiti cu o folie suprafata si lasati la racit. Bateti spuma albusurile cu un praf de sare, cand devin spuma ferma, adaugati treptat cele 200 g fructoza si bateti continuu; in acest timp adaugati si otetul sau zeama de lamaie. Dupa ce ati incorporat toata fructoza si spuma de albus este foarte ferma, adaugati nuca de cocos si premixul pentru patiserie si amestecati usor cu o spatula pentru patiserie, cu miscari verticale. Puneti la copt in tava acoperita cu hartie pentru copt, la 200 grade Celsius, timp de 13-15 minute (sau, pana vedeti ca a capatat o usoara culoare aurie). Puneti la racit pe un gratar. Crema: frecati untul spuma, apoi adaugati treptat, cate o lingura, din budinca de galbenusuri; budinca trebuie sa fie racita la temperatura camerei, sa aiba temperatura untului, altfel se poate taia. Asamblare: presarati pe blat bucatele de ananas, adaugati crema si ornati pe deasupra cu cocos sau cu ciocolata neagra razuita. Pofta buna!   |