Ciocolata de casa cu lapte praf |
Scris de Gabriela Man |
Imi place grozav de mult ciocolata facuta in casa! In plus - avem posibilitatea de a controla ingredientele cu atentie, deci e o varianta mult mai buna decat ciocolata din comert. Daca adaugam fructe bogate in antioxidanti, obtinem un dulce sanatos si gustos, mai ales ca si cacaoa este bogata in antioxidanti. In plus, puteti inlocui o parte din cacao cu pudra de roscove (sau chiar total, daca va place aroma) - un alt aliment cu putere antioxidanta foarte mare. Ingrediente: 500 g lapte praf "Raraul" (important, nu contine zahar adaugat si este cel mai bun pentru ciocolata de casa, pont invatat de la diverse gospodine) 220 g fructoza 150 ml apa 3 linguri rase cacao de calitate 200 g unt 65% grasime (eu am pus de 82%, asa aveam in frigider, dar merge foarte bine cu cel de 65%) un praf de sare (eu pu sare in orice, pentru potentarea gustului) arome (rom sau vanilie de bourbon) 100 g lune de padure sau nuci eu am pus si 50 g coacaze deshidratate, cca 30 g fructe Goji
Puneti fructoza si apa pe foc mai iute, cand vedeti ca apar bule mici pe marginea apei (chiar la primele bule), dati focul mic si fierbeti pe ceas 6 minute. Eu la acest moment am aruncat si un praf de sare. Separat, amestecati laptele praf cu cacaoa, alunele si fructele (daca puneti coacaze, Goji etc). Dupa cele 6 minute, opriti focul si adaugati untul taiat cubulete, amestecatiu cu o paleta sa se topeasca. Apoi turnati siropul peste laptele praf, amestecati cu miscari rapide cu o paleta - o sa iasa o magma ca un aluat (deci, nu va fi ceva lichid, dar curge, ajutat de paleta). Turnati intr-o tavita tapetata cu folie si dati la rece pentru 1-2 ore. Taiati apoi cuburi, batonase - cu un cutit ascutit. Pofta buna! |