Cornulete cu magiun de prune |
Scris de Gabriela Man |
Reteta traditionala, bunica le facea de sarbatori si , din acest motiv, acest dulce ma duce cu gandul la vacantele de iarna din copilarie. Ies foarte fragede, de retinut ca se fac cu 2-3 zile inainte de sarbatori si se lasa pentru a se mai fragezi. Reteta traditionala este cu untura de porc, de altfel si eu le-am facut cu untura de porc. Daca doriti, puteti inlocui cu unt sau unt de cocos. Ingrediente: 250 g untura de porc sau unt,unt de cocos 2 oua 100 g smantana sau iaurt (eu am pus smantana) 130 g fructoza pudra (macinata prin rasnita de cafea) coaja de la 1 lamaie (facultativ) 425-450 g premix pentru patiserie "Dr Man - slabsti mancand" si 2 linguri premix patiserie pentru intins foi 1 praf de copt sau 1/2 lingurit bicarbonat de sodiu 1 lingurita otet 1/2 lingurita sare 1/2 borcan magiun de prune fara zahar (eu am folosit magiun de Topoloveni)
Lasati putin grasimea la temperatura camerei (15-20 minute) sa se inmoaie un pic (pentru a putea lucra cu ea), insa sa ramana ferma. Adaugati treptat fructoza la untura si frecati cu o lingura de lemn sau o paleta pentru patiserie. Adaugati coaja de lamaie, ouale, unul cate unul si frecati in continuare; apoi adaugati smantana si , dupa ce o incorporati bine, otetul; adaugati premixul pentru patiserie, amestecat in prealabil cu praful de copt (sau bicarbonatul), dau nu tot o data - vedeti cat puteti sa adaugati pana iol puteti framanta si cu mana, apoi il rasturnati pe masa de bucatarie si incorporati faina treptat. Atentie: va intra premix in functie de marimea oualor folosite (de aceea am lasat o marja la cantitatea de premix din ingrediente) Inveliti in folie alimentara si dati la rece 1-2 ore (eu am lasat 2 ore). Cum faceti cornuletele: rupeti aluat si faceti o bila de marimea unei mandarine; o intindeti apoi foaie subtire; decupati cu o farfurie un cerc pe care il taiati apoi in 8-12 segmente (triunghiuri); puneti putin magiun de prune fara zahar la baza triunghiului, apoi rulati spre interior. Le coaceti la 175 grade circa 13-15 minute (pana capata culoare usor aurie). Le tavaliti prin fructoza pudra. Pofta buna! |