Acasă Reţete Deserturi Prajitura cu crema de trufe
Prajitura cu crema de trufe Imprimare Email
Scris de Gabriela Man   

 Rafinata ar fi termenul potrivit pentru a caracteriza aceasta prajitura.

Reteta am preluat-o si am adaptat-o de aici, insa pe langa adaptarile obisnuite pentru a fi dietetica, am mai operat cateva modificari necesare.

Pentru blat:

Cantitatile sunt pentru o tava micuta, eu am facut-o intr-o forma de tort cu diametru de 20-21 cm.

90 g premix pentru patiserie "Dr. Man"

40 g fructoza

50 g unt

3 oua

100 g ciocolata neagra (peste 70% cacao, eu am folosit 85% cacao), data pe razatoare

100 g nuca taiata marunt cu un cutit (am prajit-o putin inainte)

1 plic praf de copt sau 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu

putina sare

* Observatie: puteti folosi si cele 2 albusuri ramase de la crema de trufe; adaugati inca 40 g fructoza in acest caz.

Pentru crema:

200 grame ciocolata amaruie (eu am folosit 200 g ciocolata 85% si 50 g ciocolata alba cu fructoza)

4 linguri smantana nefermentata (cea pentru frisca) 15-30%

2 galbenusuri

120 g unt

1 lingura cu varf fructoza pudra, insa eu nu am folosit; verificati inainte de a adauga fructoza daca nu cumva crema e suficient de dulce de la ciocolata

Pentru glazura:

80-100 g ciocolata neagra (eu am folosit 40 g ciocolata cu 40 g unt...)

50 g unt

* Facultativ: 2 linguri de fructoza si esenta de rom - daca doriti sa insiropati blatul.

 

Preparare:

Separati albusurile de galbenusuri; bateti albusurile spuma cu un praf de sare.

Mixati galbenusurile cu fructoza, adaugati praful de copt sau bicarbonatul (eu am folosiut bicarbonat stins in putina zeama de lamaie), ciocolata, premixul pentru patiserie. Adaugati albusurile batute spuma, apoi nuca si amestecati cu grija.

Dati la copt la 175 grade celsius, circa 20-25 minute (verificati cu scobitoarea daca este copt).

Lasati blatul la racit, apoi eventual il insiropati.

Crema: topiti la foc foarte, foarte mic ciocolata cu smantana; adaugati apoi untul lasat la temperatura camerei,amestecati pana este complet topit apoi adaugati si cele doua galbenusuri. Gustati crema, daca nu este suficient de dulce puteti adauga fructoza pudra.

Lasati crema la frigider pana se intareste (ca o smantana foarte groasa...), apoi mixati 2-3 minute (va deveni mai spumoasa, prin incorporare de aer). O intindeti pe blat.

Capacul de ciocolata: topiti pe bain marin untul cu ciocolata, lasati putin sa se raceasca, apoi turnati-o peste crema.

Lasati la frigider circa 4 ore.

Pofta buna!

 
Copyright © 2025 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions