Tarta cu mere si sos de vanilie |
Scris de Gabriela Man |
Mi-am dorit de mult timp sa fac o tarta cu mere la care sa asociez celebrul sos de vanilie - crema englezeasca de vanilie cu care se serveste o astfel de tarta. E foarte simplu de preparat si chiar acest sos de vanilie aduce un plus de rafinament gastronomic (plus ca si prezentarea e mai aspectuoasa, mai apetisanta). Reteta e pentru o forma de tarta de 26 cm. Blatul de tarta (cel pe care il folosesc la toate tartele, dulci sau sarate): 200 g unt la temperatura camerei 250 g premix pentru patiserie "slabesti mancand" 100 g smantana fermentata 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu 1/2 lingurita sare Amestecati premixul cu bicarbonatul si cu sarea; apoi amestecati rapid (fara sa insistati foarte mult, doar pana la incorporarea untului) cu untul si cu smantana. Dati la rece pentru 1-2 ore. Umplutura de mere: 5-6 mere mari (cam 700 g) unt cat o nuca 2-3 linguri fructoza (dupa gust) scortisoara macinata Curatati merele, apoi le taiati cubulete mai micute; intr-o tigaie antiaderenta topiti untul, puneti merele, fructoza si scortisoara si lasati sa scada bine sucul lasat de mere (la foc mic, amestecand frecvent, dar cu grija sa nu le striviti). Sosul de vanilie: 2 galbenusuri 2 linguri fructoza (cam 50 g) 80 ml smantana nefermentata 30-32% grasime 1 lingurita vanilie macinata (de Madagascar, eu am gasit la DM) sau semintele de la 1/2 baton de vanilie 10-20 g unt (facultativ) Incalziti pe foc mic smantana cu vanilie pana face clocote mici (pe marginea vasului vedeti bule micute de fierbere); trageti pe marginea aragazului, sa se mai raceasca putin; batati spuma galbenusurile cu fructoza, apoi turnati cate putin smantana calda si bateti continuu; puneti pe bain marin si fierbeti, batand cu un tel para, pana se umfla si se ingroasa ca o smantana groasa (circa 5-7 minute). Trageti pe margine si adaugati untul, daca il puneti (eu il pun pentru un plus de consistenta). Lasati sa se raceasca bine. Incingeti cuptorul la 160 grade Celsius; intindeti aluatul de tarta, il puneti in forma si in intepati cu furculita din loc in loc; pastrati putin aluat ca sa faceti bride pe deasupra tartei; acoperiti cu o hartie de copt sau folie aluminiu si puneti boabe de fasole (ca sa nu se umfle si sa isi pastreze forma de tarta); coaceti 10 minute; scoateti tarta, indepartati hartia, puneti umplutura de mere si aranjati pe deasupra bride (eventual le ungeti cu putin galbenus diluat in apa (daca aveti); coaceti inca 20-25 minute (pana capata o culoare aurie). Lasati sa se raceasca. Se serveste cu sosul de vanilie. Pofta buna!
// |