Tort cu lamaie |
Scris de Gabriela Man |
Un tort racoros si aromat. E o combinatie din mai multe retete, e foarte simplu de facut. Pentru o tava rotunda de 25-26 cm. Blat: 6 oua
5 linguri fructoza
6 linguri cu (usor cu varf) premix patiserie "slabesti mancand" putina sare coaja de lamaie 2 linguri ulei 1 lingura coniac (facultativ) Se face pandispanul clasic: Bateti spuma albusurile cu putina sare; adaugati fructoza, coaja de lamaie si coniacul si bateti inca putin; adaugati galbensurile frecate cu uleiul; apoi adaugati premixul de patiserie si amestecati usor cu miscari verticale, pana omogenizati. Coaceti 25-30 minute la 175 grade Celsius (faceti testul cu scobitoarea). Crema: Faceti o crema lemon curd (o puteti face si cu lime, inteleg ca e mai fin si mai exotic), reteta: Pentru lemon curd :
O lasati sa se raceasca pana la temperatura camerei. Crema de unt: 150 g unt 82% grasime (puteti sa puneti pana la 250 g unt, insa iese mai "usoara", mai fina, crema cu mai putin unt). 5-6 linguri fructoza pudra (gustati, o puteti pune in timp ce mixati crema) Bateti untul spuma cu fructoza pudra; apoi, adaugati cate 2 linguri crema lemon curd si mixati continuu, nu adaugati o portie noua de lemon curd pana nu e incorporata bine portia anterioara. Incorporati tot lemon curdul in unt. Sirop: faceti o limonada din 2 lamai si fructoza, o fierbeti, apoi o lasati sa se raceasca. Taiati blatul racit in doua si il insiropati. Ansamblare: blat, crema de lamaie, blat, crema de lamaie. Puteti orna tot cu crema de lamaie sau cu martipan facut in casa, reteta aici.
Pofta buna! |