Acasă Reţete Deserturi Tort cu lamaie
Tort cu lamaie Imprimare Email
Scris de Gabriela Man   

Un tort racoros si aromat.

E o combinatie din mai multe retete, e foarte simplu de facut. Pentru o tava rotunda de 25-26 cm.

Blat:

6 oua

 

5 linguri fructoza

 

6 linguri cu (usor cu varf) premix patiserie "slabesti mancand"

putina sare

coaja de lamaie

2 linguri ulei

1 lingura coniac (facultativ)

Se face pandispanul clasic:

Bateti spuma albusurile cu putina sare; adaugati fructoza, coaja de lamaie si coniacul si bateti inca putin; adaugati galbensurile frecate cu uleiul; apoi adaugati premixul de patiserie si amestecati usor cu miscari verticale, pana omogenizati.

Coaceti 25-30 minute la 175 grade Celsius (faceti testul cu scobitoarea).

Crema:

Faceti o crema lemon curd (o puteti face si cu lime, inteleg ca e mai fin si mai exotic), reteta:

Pentru lemon curd :
- 2 ouă + 2 gălbenuşuri
- 100 g fructoza (eu am mai pus suplimentar inca 50 g, lamaile au fost foarte acre) 
- 85 g unt
- 125 ml suc de lămâie proaspăt şi o lingura plină cu coajă de lămâie rasa fin.


Simplu tare si aici – se omogenizează toate, cu telul de mana, bine, bine, apoi compoziţia se pune la bain-Marie şi se amestecă uşurel dar continuu (musai !), tot cu telul, preţ de cam 8 minute. Crema se va găti doar la temperatura aburului pentru a nu se coagula prea repede ouăle care s-ar brânzi astfel; când este închegată ca o şarlotă veti şti că e gata.

O lasati sa se raceasca pana la temperatura camerei.

Crema de unt:

150 g unt 82% grasime (puteti sa puneti pana la 250 g unt, insa iese mai "usoara", mai fina, crema cu mai putin unt).

5-6 linguri fructoza pudra (gustati, o puteti pune in timp ce mixati crema)

Bateti untul spuma cu fructoza pudra; apoi, adaugati cate 2 linguri crema lemon curd si mixati continuu, nu adaugati o portie noua de lemon curd pana nu e incorporata bine portia anterioara. Incorporati tot lemon curdul in unt.

Sirop: faceti o limonada din 2 lamai si fructoza, o fierbeti, apoi o lasati sa se raceasca. Taiati blatul racit in doua si il insiropati.

Ansamblare: blat, crema de lamaie, blat, crema de lamaie. Puteti orna tot cu crema de lamaie sau cu martipan facut in casa, reteta aici.

 

Pofta buna!

 
Copyright © 2024 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions