Acasă Reţete Deserturi Galuste cu prune
Galuste cu prune Imprimare Email
Scris de Gabriela Man   

galusteSunt ani de cand nu am mai consumat galuste cu prune, un dulce care imi aduce aminte de copilarie. Motivul - aluatul traditional se face cu cartofi (interzisi), iar cartofii dulci (aceia de import, patatele) nu mi se pareau ca au suficient amidon ca sa lege compozitia.

Intr-un final m-am apucat, cu curaj si pofta mare de galuste cu prune, sa adaptez reteta. Mie imi place ce a iesit, insa e adevarat - se lucreaza destul de greu cu aluatul la modelarea galustelor. Eu zic ca sunt similare la gust celorlalte in proportie de 90%.

 

Ce sugerez: a) folositi prune mai micute, deoarece se lucreaza greoi cu aluatul, e destul de moale; b) daca prunele sunt mai mari, taiati-le cuburi mari si puneti 2-3 cuburi in fiecare galusca.

 

Din portia aceasta ies 12 galuste.

Reteta e preluata si adaptata de pe www.retetecalamama.ro.

Ingrediente:

2 cartofi dulci, unul mai mare si unul mai mic - din ei, dupa fierbere, folositi la aluat 300 g cartofi

1 ou mic (de 50 g)

125 g premix pentru patiserie "slabesti mancand"

100 g faina de migdale (migdale crude rasnite la rasnita de cafea)

1 lingurita fructoza

1 varf de cutit vanilia macinata (la DM, pastaie bourbon macinata) sau 1 capacel esenta de vanilie

12 prune micute

1/2 lingurita sare

pentru tavalit galustele dupa fierbere:

- 1/2 lingura ulei

- 20 g unt

- 200 g pesmet din paine "slabesti mancand" (paine uscata si apoi macinata la blender)

- 2 linguri fructoza

- scortisoara +/- vanilie

- nuca macinata (facultativ, eu am invatat in Ardeal sa le consum cu nuca)

 

Se fierb cartofii dulci in coaja (2 cartofi fierb cam in 30 minute; incercati cu furculita, daca intra lejer pana in mijloc, sunt fierti).

Dupa ce se racoresc putin, ii decojiti; aruncati capetele (sunt fibrosi spre capete), cantariti 300 g si apoi in zdrobiti cu blenderul stick. Adaugati sarea,fructoza,oul,vanilia,faina de migdale si premixul pentru patiserie si amestecati paletele pentru aluat cca 5 minute. Lasati 5 minute sa se odihneasca.

Intr-o tigaie puneti uleiul, apoi untul  si rumeniti la foc mic pesmetul, adaugand scortisoara si/sau vanilie. Dupa ce se raceste, adaugati fructoza si/sau nuca macinata.

Puneti o oala cu apa la fiert; cand clocoteste, adaugati sare.

Cum faceti galustele: sa aveti un vas cu apa; inmuiati mainile in apa, luati o lingura din aluat, il puneti in palma , puneti peste pruna sau cuburile de pruna, apoi inveliti in aluat (vedeti site-ul de unde am preluat reteta, e foto cu modelarea); puneti galusca pe o folie udata. E bine sa le fierbeti cate 5-6 o data, nu mai multe. Sa le aveti pregatite pe folie si cand clocoteste apa sa le plonjati in apa (ca sa nu fie diferenta mare de timp intre galustile din oala, ele se tot invart prin apa cand fierb si nu mai stiti care a fost prima si care e ultima!).

Inca o data - aluatul e destul de moale, dar se poate modela cu mainile ude.

Cand se ridica la suprafata sa dati focul la mic si lasati-le sa fiarba 9-10 minute ( eu am cam spart cate una pe tura).

Le scoateti cu foarte mare grija cu spumiera si le tavaliti cu grija prin pesmet.

Pofta buna!

 
Copyright © 2024 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions