Placinta cu mere (cu aluat fraged) |
Scris de Gabriela Man |
Sau, ma rog, o varianta de aluat fraged. Se taie dupa 12 ore, aluatul se fragezeste dupa acest timp. Reteta este "culeasa" de la mama cumnatei mele Carmen. Umplutura: 11-12 mere pentru placinta medii - 1500 g 1 lingura fructoza (daca merele sunt dulci, fructoza nu e necesara) 1 lingurita scortisoara Curatati merele de coaja; se rad merele pe razatoarea mare; se storc de zeama in exces si se calesc 3-4 minute intr-o cratita unsa cu 1 lingura de ulei, impreuna cu fructoza si scortisoara. Aluat: 1 ou 7 linguri ulei (75 ml) 7 linguri iaurt (200 ml, adica circa 230 g) 6 linguri fructoza (100 g) 1 lingurita bicarbonat de sodiu 300 g premix pentru patiserie "Slabesti mancand" +20 g pt framantat si modelat foi 1/2 lingurita sareÂÂ Se amesteca toate si se malaxeaza cu mixerul (cu paletele spirala) circa 5 minute. Se rastoarna pe masa pudrata cu faina, se mai incorporeaza faina daca mai este nevoie, pentru a putea intinde foi; se imparte in 2 portii si se lasa sa se odihneasca 15 minute (cat timp incalziti cuptorul). Incalziti cuptorul la 170 grade C. Se intinde prima foaie si se aseaza in tava unsa cu ulei. Se inteapa cu furculita si se da la cuptor pentru 10 minute. Se scoate dupa acest timp, asezati umplutura de mere, cea de-a doua foaie, intepati cu furculita si mai dati la cuptor pentru inca 20-25 minute (pana capata o culoare aurie) - se coace pe primul gratar de jos. Se seveste a doua zi, taiata patrate, pudrata cu fructoza pudra. Pofta buna! |